"Kanada yerlileri kültürel soykırıma maruz kaldı"

Kanada Hükümeti’nin kurduğu Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, ülkede yaklaşık 100 yıl boyunca Kanada yerlisi çocukların, ailelerinden alınıp zorla yatılı okullara gönderilmesi ‘kültürel soykırım’ olarak tanımlandı.

Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun 6 yıl boyunca devam eden, 6.750 mülakat sonunda hazırladığı rapor, ülkenin tarihindeki zorunlu yatılı okul gerçeğinin ayrıntılarını ortaya serdi. 

1883 – 1998 yılları arasında devlet tarafından desteklenen ve çoğunlukla kilisenin himayesinde açılan bu okullarda Kanada yerlisi çocuklar zorla okutuluyordu.

Dün (2 Haziran) özeti yayımlanan raporda, çocukların maruz kaldığı fiziksel, cinsel ve kültürel şiddetle ilgili veriler bulunuyor.

Komisyonun araştırmasına göre en az 3 bin 201 çocuk söz konusu okullarda yaşamını kaybetti.

Manitoba eyaletinin ilk Kanada yerlisi hakimi olan, Ojibwa kabilesinden hakim Murray Sinclair’in başkanlık ettiği komisyon heyeti, raporda şu ifadelere yer verdi: “Kanada Hükümeti, yerli halkın toprakları ve kaynakları üzerinde kontrol sahibi olmak ve kendilerini bu halklara karşı yasal zorunluluktan kurtarmak için kültürel soykırım uygulamıştır.”

Hapishaneden farksız okullar

Raporda yer alan söyleşilerde, eski öğrenciler yaşadıkları ayrımcılığın da ayrıntıları yer alıyor. Mülakatlara göre, okullardaki günlük hayat hapishaneden farksız, insan onuru ve mahremiyetini hiçe sayan uygulamalarla doluydu. Okulların çoğunda, çocuklara ismiyle değil, hapishanedeki gibi numaralarla hitap ediliyordu.

Kanada Hükümeti, 2008 yılında, okullarda okuyan yerli öğrencilerden resmi olarak özür dilemiş ve 100 sene boyunca ne yaşandığının ortaya çıkarılması için Hakikat Komisyonu kurulmuştu.

Fakat, raporda da belirtildiği gibi Kanada yerlilerine yönelik ayrımcılık sona ermiş değil. Komisyon, ‘bugün hala devlet politikaları ayrımcı uygulamalara dayanabiliyor” ifadelerini kullanıyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Kanada


Yazar Hakkında