Ezidileri huzursuz eden ‘iç savaş’ söylentisi

Seçimlerin yaklaştığı günlerde, IŞİD’in Haziran 2014’te Musul ve ardından Şengal bölgelerine saldırmasının ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Ezidileri huzursuz eden bir söylenti dolaşıyor. Söylentiye göre, seçimlerde HDP baraj altında kalacak ve Türkiye’de iç savaş çıkacak.

Bu savaşta ilk saldırılacak grup olan Ezidilerin bu senaryoyu yaşamamaları için şimdiden bulundukları bölgelerden Türkiye-Bulgaristan sınırına kaçmaları gerekiyor. Söylentiye göre, uluslararası hukuk gereği 5 bin kişi sınırda toplanırsa, ya Bulgaristan bu sığınmacıları içeriye almak zorunda kalacak ya da Birleşmiş Milletler bulundukları bölgede kamp kuracak.  

Ezidilerin yaşadığı kampları ziyaret eden Alman Ezidi Kültür Vakfı’ndan Azad Barış, bu söylentinin büyük bir hızla yayıldığını ve organize bir çalışma olduğunu söylüyor. Özellikle en büyük Ezidi nüfusunun bulunduğu Diyarbakır Kampı’nda bu iddialara ciddi anlamda inanıldığını belirten Barış, Ezidilerin çoğunluğunun Bulgaristan’a doğru yola çıkmak için hazırlık yaptıklarını dile getirdi. Bu iddialar Ezidiler arasında o kadar yayılmış ki, Şengal’de yaşayan Ezidilerin bir kısmının da Bulgaristan sınırına ulaşabilmek için hazırlık yaptığı konuşuluyor. Barış, Ezidilerin söylentileri bu derece inandırıcı bulmasının sebebini, tanık oldukları katliamlardan ötürü yaşadıkları travmaların taze olmasına bağlıyor.

Barış’a göre bu söylentilerin kaynağı olarak, kamplarda daha önceden herhangi bir sebepten dolayı bulunmuş veya çalışmalara katılmış bazı meşkûk kişilerden bahsedilse de, söylentilerin bu kadar hızlı yayılması, sistematik bir çalışmanın sonucu. Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Ezidilerin yaşadığı kampların çoğunun Kürt hareketine bağlı belediyelere ait olduğunu söyleyen Barış, seçim öncesinde bu söylentinin çıkmasını, “HDP, Ezidilere sahip çıkamadı” propagandası yapmakla ilgili olduğunu düşünüyor.

Barış’a göre, bu söylentinin yol açabileceği tehlikelerden biri de Ezidilerin insan tacirlerinin eline düşmeleri. Türkiye’den kaçmak isteyen bazı Ezidilerin Avrupa’ya gitmenin yollarını öğrenmek için kendisine ulaştığını söyleyen Barış, özellikle Aksaray ve İstanbul’da insan ticareti yapan çetelerin yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Zira, Ezidilerin Irak’tan fazla miktarda altınla Türkiye’ye geldiğine dair yaygın bir söylenti var ve bu yüzden Avrupa’ya gitmek isteyenlerden yüksek ücretler talep ediliyor. Kaçak yollarla Avrupa’ya gitmek isteyen Ezidiler, bu çetelere Yunanistan için 8 bin Euro, Almanya için ise 12 bin Euro ödüyor.

Irak’ta Ezidilere yönelik katliamlardan dolayı, Haziran 2014’ten bu yana Türkiye’ye yaklaşık 30 bin Ezidi gelmek zorunda kaldı. Ezidilerin bir kısmı, Avrupa’ya veya Irak’a giderken, Türkiye’de hâlihazırda 10 bin civarında Ezidi’nin yaşadığı tahmin ediliyor. Türkiye’deki Ezidilerin küçük bir kısmı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) ait Midyat ve Nusaybin’deki kamplarda yaşarken, yoğun olarak Siirt, Batman, Şırnak, Diyarbakır ve Viranşehir’de belediyelerin kurduğu kamplarda ikamet ediyorlar. Irak’tan geldikleri için devlet tarafından henüz ‘geçici sığınmacı’ statüsü bile verilmeyen Ezidiler, ücretsiz sağlık hizmetlerinden bile yararlanamıyorlar.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1986 doğumlu. İnsan hakları, güncel politika ve tarih haberleri yapıyor.