Ruhani kurul toplantısında çirkin ifadeler

19 Mayıs Salı günü Türkiye Ermeni Patrikhanesi’nde yapılan olağan Ruhani Kurul toplantısına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun aktardığına göre toplantıda bir peder Ermeni toplumu hakkında saygısız ifadeler kullanılmış.

29 Mayıs tarihli Agos’ta yayınlanan ‘Ateşyan’dan taht oyunları’  başlıklı haberin yankıları devam ediyor. Haberde 19 Mayıs Salı günü Türkiye Ermeni Patrikhanesi’nde yapılan olağan Ruhani Kurul toplantısında yaşanan gelişmeler aktarılıyordu. Bahsi geçen toplantıda Patriklik seçimlerinin yapılıp yapılmaması gerektiği sorusu gündeme taşınmış ve toplantıdan bir hafta önce tertiplendiği anlaşılan bu oylamada 3 evet oyuna karşı 5 hayır oyuyla Patriklik seçimlerinin yapılmaması kararlaştırılmıştı. Oldukça hararetli geçen toplantıda, ciddi tartışmaların yaşandığı anlaşılmıştı. 

“Cemaat dediğin kim?”

Söz konusu tartışmalar hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Toplantıda yaşanan gelişmelere ilişkin Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu Agos’a açıklamalar yaptı. Agos’un haberinde Başepiskopos Ateşyan’ın talimatıyla bir kıdemli pederin, toplantıda hayır oyu kullanmaları için din görevlileriyle bir hafta önce bir araya geldiği ve onlara baskı yaptığı yazılmıştı. Söz konusu kıdemli pederin Papaz Bısag Tezenliyan olduğunu öğrendiğini söyleyen Şirinoğlu, Peder Bısag’ın Ermeni toplumunu aşağılayan esef verici ifadeler kullandığını kaydetti. Şirinoğlu şöyle konuştu: “Güvenilir bir kaynaktan toplantıda Ruhani Kurul Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan’ın ‘Cemaate karşı verilmiş sözlerimiz var, Patriklik seçimini bir an önce yapmamız gerekir’ dediğini, buna karşılık Peder Bısag’ın ‘Cemaat dediğin kim. Kim takar o it sürüsünü’ yanıtı verdiğini öğrendim.

"Beni ulusal basından da arayarak Patriklik seçimleri konusunda görüş istiyorlar. Ben de Patriklik gibi bir makamın bu kadar uzun yıllar vekâleten yönetilemeyeceğini ve seçimlerin bir an önce yapılması gerektiğini söylüyorum. Sonuçta cemaat başkanı olarak görüşümü soruyorlar,  ben de toplumun çok gergin olduğunu ve seçimlerin bir an önce yapılması gerektiğini söylüyorum. Bu konuda cemaat içinden sürekli bana yükleniyorlar. Bu durumdan çok sıkıldım. Seçim olsun kim olursa, olsun artık asaleten bir Patriğimiz olsun.”

Bu ayıp bitirilmeli

Şirinoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu Papazın biz siviller için ‘it sürüsü’ ifadesini kullanması esef verici. 60 bin kişilik bir topluluğa bu ifadeleri kullanmaya kimin hakkı olabilir? Hastanenin Hampartsum yemeğindeki konuşmamda da hatırlattım. Bugün Patrikhanemizin tüzel kişiliği olmadığı ve cismani meclisimiz seçilemediği için en büyük vakfımız olan Hastane’nin başkanı, cemaatin de başkanı durumundadır. Benden öncekilerde de böyleydi, dolayısıyla ben de bu durum değişmediği sürece bu konumdayım. Bu yüzden de iyi veya kötü tüm sonuçlar bana yansıyor. Çoğu kimse nasıl olsa bir şey düzelmez diyor ve bu konuda mücadele etmiyor. Bir papazın ‘kim takar o it sürüsünü’ demesi kabul edilemez. Maaşını aldığı cemaatine karşı böyle bir hakarette bulunan papazın görevini sürdürmesine ve saygı görmesine müsaade edilemez. Bu tartışmaların bir an önce sonuca ulaşması bu ayıbın bitirilmesi gerekiyor.”

Kıdemli Peder Bısag Tezenliyan: Bu açıklamaları kınıyorum

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.