Egoyan’a Kanada’dan Kraliyet nişanı

Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan, 2015 Kanada Governor General Nişanı’na layık görüldü.

Sanat  yaşamı ve kariyeri, basta Cannes Film Festivali olmak üzere birçok ödülle  taçlanmış olan Ermeni asıllı Kanadalı Film yönetmeni Atom Egoyan, bu kez de Kanada’nın en prestijli nişanı sayılan Governor General madalyasıyla ödüllendirildi.  

Kanada’daki İngiliz Kraliyetinin temsilcisi ve ülkenin sembolik anlamda başı sayılan Governer General (Yuksek Vali) tarafından verilen madalya, Kanada sanat dünyasının en değerli nişanı sayılıyor. Bu ödülü almaya hak kazanan, aralarında 6 dalda Oscar’a aday Dallas Buyer Club (Sınırsızlar Kulübü) ve Wild (Yaban) gibi ödüllü filmlerin yönetmeni Jean-Marc Vallée ve iki kez Grammy müzik ödülü kazanmış olan şarkıcı ve söz yazarı Sarah McLahlan gibi sanatçıların da bulunduğu 5  Kanadalıdan biri olan Egoyan, ödüle 30 yıllık kariyerindeki çalışmaları nedeniyle layık görüldü. 

Agoyan, ödül töreni için yaptığı kısa konuşmada, genç yasta tanıştığı eşi Arsine Khanjian’ın kendisine sanat hayatı boyunca verdiği desteği vurgulayarak, hayatındaki en büyük şanslardan birinin Khanjian’la tanışmak olduğunu söyledi. Bu nişanı almaktan duyduğu onuru dile getiren Egoyan’a, altın madalyanın yanı sıra 250 bin Kanada doları da ayrıca ödül olarak sunuldu.

Atom Egoyan kimdir?

1960 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de doğan Egoyan, henüz çocuk yaştayken ailesiyle birlikte Kanada’ya göç etti ve British Columbia eyaletinin Victoria şehrinde büyüdü.  Şimdiye dek yönettiği  ‘Exotica’, ‘The Sweet Hereafter’, ‘Ararat’ ve ‘Cleo’ gibi, ödüllü filmleriyle  tanınan yönetmen, filmlerinde çoğunlukla insanın çevresiyle ilişkisini, yalnızlığını, yurtsuzluk duygusunu, travma sonrası yaşamı, gerçeklik algısını ve teknolojinin hayatımızdaki yerini konu ediniyor. Ayni zamanda görsel sanatlarda olan başarısıyla da tanınan Egoyan, birçok tiyatro ve opera eserini de sahneye uyarladı. 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

Atom Egoyan


Yazar Hakkında