Türkiye tarihi seçim için sandık başında

Türkiye bugün 25. dönem parlamento üyelerini belirlemek için sandık başında.

53 milyon 765 bin seçmenin katıldığı 2015 genel seçiminde YSK verilerine göre; 18 yaşını doldurmuş 1 milyon 103 bin 258 genç ilk kez oy kullanacak.

20 siyasi partinin yarıştığı seçimde Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı var.

8.00’de başlayan seçim 17.00'de sona erecek.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

İlginin yoğun olduğu seçimlerde sabah saatlerinden itibaren sandıkların önünde kuyruklar oluştu.

Oy pusulalarında partilerin altında bağımsız adayların sıralanması hatalı oy kullanmaya sebep oldu. Sandık görevilileri, seçmenlere, ya oy verecekleri partiye ya da bağımsız adaylara mühür basmaları yönünde uyarılar yapıyor.

Hem partiye hem de bağımsız adaylara oy atılan pusulalar geçersiz sayılacak.

Demirtaş'dan 17 Aralık göndermesi 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sabah saatlerinde Sultanbeyli Mevlana Ortaokulu’nda oyunu kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı zor ve zahmetli bir seçim dönemi geçirdiklerini, kampanya sürecinin partiler arasında adil yaşanmadığını belirterek, “Sandığa ne girmişse o çıksın istiyoruz. Bugün herkesin sandık başlarında olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Demirtaş, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda ismi geçen dört bakandan Egemen Bağış’ın soruşturmanın Yüce Divan’a taşınması için yapılan oylamada akıllara kazınan hareketini taklit etti.

Tıpkı Bağış gibi oy zarfını sandığa savuran Demirtaş, sonrasında zarfı alıp sandığın içine attı.

HDP İstanbul adayı Garo Paylan da oyunu sabah saatlerinde kullandı.

Davutoğlu: Diyarbakır saldırısıyla ilgili bir zanlı yakalandı 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Konya Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, HDP'nin Diyarbakır'daki mitingindeki patlamaya ilişkin, "Dün gece yarısı itibarıyla saat geç bir vakitte bu olayla ilgili olarak bir zanlı yakalanmıştır. Kuvvetle muhtemel bu işin müsebbibi olan bir zanlı yakalanmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Üsküdar’da Saffet Çebi İlkokulu’nda oy kullandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Ülkemiz milletimiz için genel seçimlerin hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Gerçekten uzun ve zor bir maraton gerçekleşirdi siyasi partiler. Türkiye alışılmışın dışında bir süreci yaşıyor” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı.  Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra "Eşitsiz koşullarda seçim gerçekleştirdik. Sandığa gidip oyunu kullanan tüm yurttaşlara en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Umuyorum seçimler demokrasinin gelişmesi için bir vesile olur” dedi, Diyarbakır’daki bombalı saldırıdan da söz ederek, “Bu süreçte bizi en çok üzen Diyarbakır'daki olaylar. Ne yapalım ki oldu. En büyük güvencem bu toplumun sağduyusudur” ifadelerini kullandı. 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

genel seçim 2015


Yazar Hakkında