Podemos'tan HDP'ye kutlama mesajı

Genel seçim sonuçlarıyla ilgili son gelişmeler.

İspanya'da son yerel seçimlerden zaferle çıkan sol birlik partisi Podemos, HDP’ye kutlama mesajı gönderdi.

Podemos’un lideri Pablo Iglesias, twitter üzerinden yaptığı açıklamada genel seçimlerde barajı aşan HDP'yi kutladı.  Iglesias, “Değişim rüzgarı esmeye devam ediyor. Tebrikler, HDP Venceremos (Kazanacağız)” ifadelerini kullandı.


İspanya’da 24 Mayıs günü yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde geçen yıl kurulan sol birlik partisi Podemos yüzde 25 oyla, ülkedeki iki ana partiden biri olan Sosyalist Parti’yi geçerek ikinci parti olmuştu.

İspanya’nın en büyük ikinci kenti Barcelona’da Podemos’un desteklediği Barcelona en Comu adlı sol siyasi oluşumun adayı, 41 yaşındaki Ada Colau da Barselona’nın ilk kadın belediye başkanı olmuştu.

Murat Belge: 3 parti 17 Aralık yargılamalarını başlatmalı 

Murat Belge, Radikal'e yaptığı seçim yorumunda seçim sonuçlarını değerlendirdi: "Bu sonuç, büyük ölçüde Tayyip Erdoğan ’ın uyguladığı seçim kampanyasının sonucudur. Tayyip Erdoğan, bunu da değerlendirmekte zayıf kalacaktır ve birçok akıl dışı şey yapacaktır.  Uzun boylu düşünmesi bile dehşet veriyor. Muhalefette olan üç parti , bir şekilde geçici koalisyon kurup, 17 Aralık yargılamalarını başlatmalıdır. En makulü budur.

Erdoğan: Mevcut tablo partiler tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan 2015 Genel Seçimine ilişkin ilk açıklama yazılı olarak geldi. Erdoğan, “Sonuçların hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı vermediği mevcut tablonun, yarışa katılmış olan tüm partiler tarafından sağlıklı ve gerçekçi bir değerlendirmeye tabi tutulacağına inanıyorum” dedi.Cumhurbaşkanlığı resmî internet sitesi aracılığıyla yayınlanan mesaj şöyle: 

“Pazar günü gerçekleşen 2015 Genel Seçim sonuçlarının, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Seçimlere katılım oranının yüksekliği, aziz milletimizin iradesini sandığa yansıtma ve demokrasi konusundaki kararlılığının ifadesidir.

Milletimizin takdiri her şeyin üzerindedir. Sonuçların hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı vermediği mevcut tablonun, yarışa katılmış olan tüm partiler tarafından sağlıklı ve gerçekçi bir değerlendirmeye tabi tutulacağına inanıyorum. 

Seçim sonrasında başlayan bu yeni süreçte, ülkemizdeki istikrar ve güven ortamının, demokratik kazanımlarımızın korunması için tüm siyasi partilerin gerekli hassasiyeti göstermeleri, sorumlu bir davranış sergilemeleri büyük önem arz etmektedir.

Seçime teveccüh gösteren aziz milletimize, Yüksek Seçim Kurulu'na, il ve ilçe seçim kurullarına, sandık kurullarına, güvenlik güçlerimize teşekkür ediyor, sonuçların ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Davutoğlu Erdoğan'la buluşacak 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile kabine üyeleri, AK Parti Genel Merkezi'nde seçim sonuçlarını değerlendirmek için bir araya geldi. Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmeis bekleniyor. 

Toplantıya girişte kabine üyelerinden açıklamalar geldi. Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş, şu aşamada erken seçim ihtimalinin olmadığını söyleyerek "Türkiye bir koalisyonu deneyecektir" demişti.  

TUSİAD’dan uzlaşma çağrısı 

TÜSİAD Yönetim Kurulu 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilen Genel Seçim’in ardından bir açıklama yaptı. "Geride bıraktığımız seçim kampanyası döneminde, geleneksel seçim dönemlerinin oldukça ötesinde bir toplumsal gerginliğe, kutuplaşmaya ve güven ortamını zedeleyen bir sürece tanık olduk" denilen açıklamada, "Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz. Ülkemizin potansiyeline ulaşabilmesi için küresel ölçekte rekabet gücüne sahip bir sanayi ve insan kaynağı başta olmak üzere, tüm kalkınma başlıklarında kazanımların güçlendirilerek ilerletilmesini ümit ediyoruz” dendi. 

AB: Gelecek AB-Türkiye ilişkileri için fırsatlar içeriyor 

Avrupa Birliği’nden seçim sonuçlarına yönelik olarak yapılan ilk kurumsal açıklamada yüzde 86’ya varan katılım oranının Türk demokrasisinin gücünün göstergesi olduğu belirtilerek “önümüzdeki dönemin AB-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi için fırsatlar içerdiği” vurgulandı.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, başlıca partilerin yeni parlamentoda temsil edilecek olmalarının özellikle önemli olduğu belirtildi.

Açıklamada, hızlı bir şekilde yeni bir parlamento ve hükümet oluşturulması beklentisinin ve birlikte yakın çalışma isteğinin altı çizildi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

genel seçim 2015


Yazar Hakkında