Başbakan Erdoğan ve Mesud Barzani Dolmabahçe'de görüştü

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Erdoğan görğşmeyle ilgili olarak şunları kaydetti: 'Irak'ta son durum, PKK ve Suriye'yi konuştuk. PKK konusunda yaklaşımımız aynı. İletişimimiz sürecek.' Barzani, haziranda Erbil’de yapılması planlanan Kürt Konferansı'nı anlattı.

 

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, dün İstanbul’a gelerek önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sonra da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile görüştü. Akşam saatlerinde Ankara’ya geçen Barzani, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelecek.

Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde yapılan Erdoğan-Barzani görüşmesinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da hazır bulundu. Erdoğan, dün akşam Katar’ın başkenti Doha’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Barzani ile Irak’taki son durum, PKK ve Suriye konusunda görüştüklerini söyledi. PKK mevzuunda Barzani ile fikir birliği içinde olduklarını belirten Erdoğan, “PKK konusunda yaklaşım tarzımızın aynı olduğunu, terör örgütünün yaklaşımlarını tasvip etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiler. İletişim halinde olacağız” dedi.

Gelişmeler hayra alamet değil

Dün sabah, İstanbul’a gelen, Mesud Barzani, havaalanında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından karşılandı. Yaklaşık bir buçuk saat süren Dolmabahçe’deki Erdoğan-Barzani görüşmesinde haziranda Erbil’de yapılması planlanan Kürt Konferansı da konuşuldu. Kürt Konferansı’nın Türkiye açısından en büyük önemi burada PKK’nın silahsızlandırılmasının da gündeme gelecek olması. Görüşmenin ana eksenini Irak’taki durumun oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, “Irak’taki gelişmeler hayra alamet değil. Özellikle mevcut Başbakan’ın gerek kendi koalisyon ortaklarına olan davranışları, gerek Irak’taki yapılanma içerisindeki ben merkezli, adeta şartları zorlayıcı yaklaşımları, Irak’taki Şii grupları, Sayın Barzani’yi ve Irakiye grubunu ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunlar da bu süreci olumsuz şekilde etkilemektedir, bunun üzerinde durduk” diye konuştu. Suriye’deki son durum ve PKK hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını ve her iki konuda da Barzani ile görüş birliğinde olduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “PKK konusunda yaklaşım tarzımızın aynı olduğunu, terör örgütünün yaklaşımlarını tasvip etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiler. İletişim halinde olacağız. Aynı zamanda orayla da pek çok ekonomik ikili ilişkiler var, ağırlıklı enerji, altyapı çalışmaları bazında… Bunların da devamını değerlendirdik.”

Görüşmeler çok verimli

Barzani, dün saat 16.30’da İstanbul Beşiktaş’taki Conrad Otel’e gelerek Irak Başbakanı Maliki ile ters düşen ve Irak merkezi hükümeti tarafından “terör” suçlamasıyla hakkında tutuklama kararı çıkarılan Tarık Haşimi ile buluştu. Yarım saat süren basına kapalı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Haşimi, görüşmenin amacının, Barzani’nin ABD ziyareti ve kendisinin Körfez ülkeleri ziyaretlerinin sonuçlarını paylaşmak olduğunu belirtti. Barzani’nin Erdoğan ile görüşmesine de değindiklerini ifade eden Haşimi, “Barzani, Erdoğan ile görüşmelerinin verimli olduğunu söyledi. Ben de Erdoğan ile görüşmemde aynı izlenimi edinmiştim” dedi.

(Taraf)