Şahin: Yol haritasını belirliyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Bakanlar Kurulu ve MYK üyeleriyle yaptığı toplantının ardından, AK Parti Genel Merkezi önünde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Şahin, "Seçim çalışmalarını değerlendirme ve başlayacak olan süreçle ilgili yol haritası belirleme çalışmalarını çarşamba günü Merkez Karar Yönetim Kurulu, perşembe günü de Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı ile yapmayı planlıyoruz" dedi.

13 yıldır Türkiye'de uygulanan hükümet şekillerine göre farklı bir sürecin başladığını söyleyen Şahin, bu süreçte sorumlu davranacaklarını dile getirdi:  

"Halkımız müsterih olsun diyoruz. Önümüzdeki hafta büyük ihtimalle seçilmiş olan yeni milletvekili arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bu dönemde milletvekili adayı olmamış, 'eski' diyebileceğimiz milletvekili arkadaşlarımızla da yeniden bir araya gelerek hem seçim sonuçlarını hem de başlayacak bu süreci değerlendirmek istiyoruz."    

Erken seçim mi Koalisyon mu sorusu cevapsız 

Şahin, "Toplantıda erken seçim mi koalisyon mu konuşuldu?" sorusuna, "Bu soruya şu anda cevap veremeyeceğim. Çünkü bu konudaki değerlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Belki bütün bu çalışmaların sonucunda Genel Başkanımız, Başbakanımız kamuoyu ile yapmış olduğumuz bu değerlendirmelerin sonucunu paylaşabilir" yanıtını verdi.

Süreç nasıl işleyecek?

Seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca kesinleşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümet kurma görevini, en çok oyu alan partinin başkanına, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verecek.

Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, 45 gün içinde bir hükümetin kurulamaması durumunda, partilerin sandalye dağılımına göre oluşturulacak geçici Bakanlar Kurulu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Yemin töreni

Mazbatasını alan milletvekilleri bugünden itibaren Meclis'e giderek kaydını yaptırabilecek. 

TBMM Genel Kurulu, milletvekili seçim sonuçlarının YSK'ca TRT'de ilanını takip eden beşinci gün saat 15:00'te toplanacak, ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek.

Meclis, yaşı en büyük üyenin başkanlığında toplanacak. Milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek.

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek. Genel Kurul'da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak.

Meclis başkanı seçilecek

Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk beş gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci beş günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.

Hükümet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 63. Hükümeti kurma yetkisi verecek.

Görev verilen parti genel başkanı ya da üyesinin, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.

Hükümeti kuran partinin güvenoylamasında 276 vekilin oyunu alması gerekiyor. AKPnin 276 milletvekiline ulaşamaması nedeniyle, koalisyon gündeme gelebilir, Davutoğlu, yeni hükümeti kurmak için diğer üç siyasi parti ile görüşmeler yapabilir.

Davutoğlu hükümeti kurumaz ise Cumhurbaşkanı yeni görevlendirme yapabilecek.

Erken seçim

Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyu ile düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde, yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. 


Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında