‘20'ler’ idamlarının 100. yılında anılıyor

Nor Zartonk, Sosyal Demokrat Hınçak Partisi (SDHP) üyesi Madteos Sarkisyan (Paramaz) ve 19 devrimci idam edilişinin 100. yılında Edirnekapı Ermeni Mezarlığı'nda anıyor. 15 Haziran Pazartesi günü saat 17.30’da düzenlenecek anmaya çağrı yapıldı.

Yayınlanan metinde, '20 Ermeni devrimcinin katledilişinin, devletçe yok sayıldığı ve siyasi çevreler tarafındansa unutulduğu' belirtilirken, ‘mücadelelerini anmaya' çağrı yapıldı. Çağrı metninin tamamı şöyle:

"«Դուք մեր մարմինը կրնաք միայն սպանել, բայց մեր գաղափարը` ոչ»

'Siz sadece bizim bedenimizi yok edebilirsiniz, fikirlerimizi ise asla!'

Bu toprakların, eşit ve özgür bir dünya tahayyülü ile ilk yola çıkanlarından Madteos Sarkisyan (Paramaz) ve 19 yoldaşının, İttihat ve Terakki Hükümeti’nin kararıyla idam edilmeleri üzerinden 100 yıl geçti. Mücadeleleri uğruna canlarını vermekten çekinmeyen ve darağacına giderken dahi davalarından geri adım atmayan 20 Ermeni devrimcinin katledilişi, devletçe yok sayılırken, siyasi çevreler tarafından ise unutuluyor.

Paramazların mücadelesi, tüm dünyadaki devrim mücadelelerinin bir parçasıdır. Onları ve mücadelelerini anmak için, onları unutturmamak için, 15 Haziran 2015 Pazartesi günü saat 17.30'da Edirnekapı Ermeni Mezarlığı‘nda buluşuyoruz."

1914 yılının Haziran ayında, İttihat ve Terakki yöneticileri Talat, Enver ve Cemal Paşa'lara suikast yapılacağı ihbarı üzerine, Sosyal Demokrat Hınçak Partisi (SDHP) üyesi Madteos Sarkisyan (Paramaz) ve 19 devrimci gözaltına alınmış ve idam cezasına mahkum edilmişti. Ermeni devrimciler 15-16 Haziran 1915'de Beyazıt'ta idam edilmişti. 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Paramaz


Yazar Hakkında