Seçmen bundan sonrası için ne düşünüyor?

Seçimden hemen sonra IPSOS'un yaptığı ilk araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre sanılanın aksine en fazla 'emanet oy' MHP'de. Oy tercihinden en fazla pişman olan seçmene de yine MHP sahip. AK Parti seçmeni, Erdoğan'ın muhalefete karşı tutumunu değiştirmesini istiyor. Seçmenin koalisyon tercihinin başını AKP ve MHP çekiyor.

7 Haziran seçimlerinde sandıklar kapanır kapanmaz IPSOS Araştırma Şirketi, 81 ilde 18 yaş üzeri 1570 kişiyle görüşülerek seçmenin oy tercihlerini araştırdı. CNN Türk için hazırlanan yayımlanan anketten çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle: 

Bu seçimler öncesi yapılan hemen hemen tüm anketlerde kararsızların oranı son haftaya kadar oldukça yüksek düzeyde seyretti. IPSOS’un seçim sonrası araştırmasına göre de her 100 kişiden 6’sı son hafta, 5’i ise sandık başında kararını verdi. Bu oran HDP’de diğerlerine göre oldukça yüksek.

 

MHP’ye oy veren her 100 kişiden 22’si oyunun emanet olduğunu ifade etti.

Yine 7 Haziran’ın en ilginç sonuçlarından birisi de seçmenin oy verdiği partiyi tercih sebebinde ortaya çıkıyor. Burada özellikle AK Parti’deki değişim ilginç. Önceki seçimlerde lider nedeniyle oy verenlerin oranı ezici bir çoğunluk oluştururken, bu seçimde pran bir hayli düşük. Lider karizması ise Selahattin Demirtaş’a geçmiş görünüyor. MHP ve CHP’de ise lider oldukça geri düzeyde.

 

Bu seçimde AK Parti’ye oy veren seçmenlerin yüzde 80’i 2011’de de yine aynı partiye oy vermiş. MHP’den ise yüzde 3 almış. Bu seçimde CHP’ye oy verenlerin yüzde 5’i ise 2011’de Ak Parti’den yana tercihini kullanmış. En dikkat çeken sonuçlar ise MHP’de. MHP’ye 7 Haziran’da oy verenlerin yüzde 28’i 2011’de AK Parti’ye oy vermiş. Yüzde 13’ü ise 2011’de oy kullanmamış. HDP de hemen her partiden seçmen çekmiş. En fazla oy kazandığı parti ise yüzde 22 ile AK Parti.

Seçim sürecinin en çok tartışılan konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın tavrı oldu. IPSOS araştırmasına göre AK Parti seçmenini içinde dahi hatırı sayılır bir kesim Erdoğan’nın tutumunu yanlış buluyor.

Araştırma sonuçlarına göre olası bir erken seçimde oyunu değiştirmeyi düşünenlerin oranı en fazla MHP’de bulunuyor. MHP’ye oy verenlerin yüzde 27’si erken seçimde tercihinin değişeceğini ifade ediyor. Bu oran AK Parti’de yüzde 12, CHP’de yüzde 11.

Koalisyon hükümetine en yüksek destek HDP ve CHP seçmeninde var. Erken seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 57 ile en fazla MHP’de bulunuyor.

Koalisyon için seçmenin en çok desteklediği partiler Ak Parti ve MHP. Bu iki partinin ardından CHP-HDP-MHP koalisyonu talebi geliyor. AK Parti seçmeninde MHP ile birliktelik ön planda. CHP seçmeni ise Ak Parti dışındaki partilere oldulça sıcak. HDP’de AK Parti ile koalisyon isteyenlerin oranı yüzde 58. CHP ve MHP ile koalisyona ise destek yüzde 47 ile yine dikkat çekici.

 

Araştırma sonuçlarına göre seçmenler partilerin seçimler öncesindeki tutumlarından memnun değil ve daha fazla uzlaşmacı tavırdan yana.

AK Parti seçmeninin yüzde 72’si bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefet ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

genel seçim 2015


Yazar Hakkında