Demirtaş: Diyarbakır'daki bağlantılar ortaya çıkarılmalı

Diyarbakır’da 5 Haziran’daki bombalı saldırıyla ilgili bir kişi tutuklandı. Dün, Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın vurularak öldürülmesi ve ardından yapılan silahlı saldırılarda üç kişinin öldürülmesiyle ilgili de toplam 14 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Valiliği, kentte dün meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili sekiz kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı. Valilik daha önce toplam dört kişinin hayatını kaybettiğini, altı kişinin gözaltında olduğunu duyurmuştu. Böylece gözaltı sayısı toplam 14 oldu.

Hüda-Par'a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın dün Diyarbakır'da evinin önünde silahlı saldırıya uğrayıp öldürülmesinden sonra elinde silah olan kişiler Şehitlik mahallesinde dışarı çıkıp sağa sola ateş etmiş, bir kahvehaneye saldırmıştı. 

Saldırılarda , HDP milletvekili İdris Baluken’in aktardığı kadarıyla HDP’li olduğu belirtilen 3 kişi daha hayatını kaybetti. 

Saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altuntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek de yaralandı. 

Saldırıyla ilgili tutuklama 

Öte yandan, seçime iki gün kala Diyarbakır’ın HDP mitingindeki bombalı saldırıyla ilgili bir kişi tutuklandı. 

3 kişinin öldüğü, 100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı HDP mitingindeki patlamaya ilişkin gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptığı yazılı açıklamada, 5 Haziran'da İstasyon Meydanı'nda HDP'nin miting yaptığı sırada 2 ayrı patlamaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında O.G'nin gözaltına alındığını hatırlattı.

O.G'nin "kasten öldürmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandığını kaydedildi. 

“Gizliliği ihlal’ iddiasıyla soruşturma 

Cumhuriyet Başsavcılığı, ayrıca olayla ilgili yaptığı haberle soruşturmanın gizliğini ihlal ettiği gerekçesiyle bir muhabir ile ona bilgi veren kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi

Demirtaş: Katliama uğrayan biz, hükmet tarafından suçlanan biz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah gazetecilere son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş açıklamasında, Diyarbakır’da son günlerde yaşananlar arasında bağlantının ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti:

“HDP’li bir arkadaşımızı evinin içinde infaz ediyorlar. İki arkadaşımızı yolda öldürüyorlar. 5 Haziran’daki Diyarbakır mitingindeki katliam bombasıyla ilgili madem bir zanlı yakaladınız, hangi örgütle bağlantılıdır, nasıl bomba sokmuştur bunların açıklanması lazım. Hüda-Par’a yakın dernek başkanı Baran’ı kim katletmiştir? Bu bağlantılar ortaya çıkmadan, AKP yanlısı medyanın “HDP’liler infazlara başladı’ seviyesizliğini kimse yapmasın. Katliama uğrayan biz, hükmet tarafından suçlanan da biz. Herkesten bu dönemde dikkatli ve tedbirli olmasını istiyorum. Biz silahlı bir örgüt değiliz, bu saçmalığı bıraksınlar. Herkes ülkenin geleceğini düşünerek sabırla hareket etmeli. Her gün cenaze toprağa veriyoruz. Ülkede bir iç savaş çıkarmak için harekete geçmiş. Ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı, bakanları hala sessiz. Bir iç savaş çıksın da, AKP’nin değerini anlayın denmesini bekliyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu ülke AKP’li ya da AKP’siz demokrasiye kavuşacaktır.

“HDP’yle yan yana durmak ancak şeref verir”

Açıklamasında koalisyon senaryolarına da değinen Demirtaş, “HDP’yle yan yana durmayız’ diyorlar. HDP’yle yan yana durmak size ancak şeref verir. Kimse HDP’ye saldırmaya kalkmasın” dedi. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında