Vakıf seçimleri sorununa bilirkişi incelemesi

Seçim yapamayan azınlık vakıflarından Balıklı Rum Hastanesi Vakfı konuyu mahkemeye taşıdı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, seçim sorunun çözümüne ilişkin bilirkişi tespiti yapılmasına karar verdi.

Türkiye’de Ermeni, Rum, Bulgar ve Yahudi vakıfları, diğer vakıflardan farklı olarak özel bir yönetmelikle seçim yapabiliyor. Söz konusu yönetmelik, 2013 Şubatı’nda yürürlükten kaldırıldı ve yeni yönetmelik yayınlanmadı. Vakıflar yaklaşık 2 yıldır seçim yapamıyor.  Balıklı Rum Hastanesi Vakfı da seçim yapamayan vakıflardan biri. Vakfın seçim yapamamasına ilişkin olarak Evangelos Milailidis, konuyu mahkemeye taşıdı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, seçim sorunun çözümüne ilişkin bilirkişi tespiti yapılmasına karar verdi. 

24 yıldır seçim yapılmıyor 

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı, 24 yıldır seçim yapmıyor. Son olarak vakıf 1991 yılında seçime gitmiş ve o tarihten sonra hiç yapamadı. Vakfı yıllardır Dimitri Karayani yönetiyor Vakıf yönetimi de son olarak seçim yönetmeliği olmamasını gerekçe göstererek seçim taleplerini geri çevirdi. Konu mahkemeye taşındı.

Bilirkişi atandı

Davanın son duruşmasında, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü mahkemeye seçim yönetmeliği konusunda yazı geldi. Müdürlük, yeni yönetmelik için, cemaatlerin görüşleri alınarak çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Mahkeme, seçim tartışmasına ilişkin olarak bilirkişi atanmasına karar verdi. 

'Emsal teşkil eder'

Seçimin yapılabilmesi için dava açan Milailidis’in avukatı Cem Sofuoğlu, mahkemenin verdiği kararı Agos’a değerlendirdi.  Sofuoğlu, bilirkişinin mahkemenin seçim yapabilmesinin koşullarını araştıracağına ve seçim yapabilmenin hukuki alt yapısını tespit edeceğini söyledi. 

Sofuoğlu, şunları söyledi, “Seçimin nasıl yapılacağına veya yapılmayacağına dair koşullarına karar verecek. Mahkeme seçim yapılması yönünde karar verirse bütün cemaat vakıfları içim emsal teşkil edecek. Mahkeme bir hukuk oluşturuyor. Medeni Kanun’a göre eğer bir boşluk varsa, mahkeme, kanun koyucu gibi bu boşluğu doldurmalıdır.  Biz davayı açarken bunu talep etmiştik. Yönetmelik çıkmıyor ve seçim kararını sen ver. Bu hukuk krizinin içinde önemli bir adım atılmış oldu.” 

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.