Bülent Arınç’tan Surp Haç Tıbrevank Lisesi’ne ziyaret

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nde karne törenine katıldı.

6 yıl boyunca Başbakanlığa başlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden sorumlu ve farklı inanç grupları ile azınlıklıklarla ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Arınç, önümüzdeki dönemde mecliste olmayacak. 7 Haziran’daki genel seçimlerin ardından hükümet kurulana dek görevde kalacak olan Bülent Arınç, uzun zamandan beri yapmak istediği bu ziyareti görevinin son günlerinde dahi olsa yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Arınç, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve bir grup bürokrat ile birlikte Tıbravank’a gelen Arınç’ın ziyareti okulda heyecan yarattı. Tıbrevank Vakfı Başkanı ve aynı zamanda Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Temsilcisi Doç. Dr. Toros Alcan’ın karşıladığı Arınç, saat 14.00’teki ziyaretinde Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ile bir grup vakıf başkanıyla bir araya geldikten sonra karne törenine geçildi.

‘Tarihi ziyaret’

Törende okul tarihi hakkında bilgilendirici bir sunum yapan Alcan, okulun üç yüz yılı aşkın hikâyesini ve 1953’te dönemin Demokrat Parti Milletvekili Mıgırdiç Şellefyan ile Patrik Karekin Khaçaduryan’ın girişimleriyle tekrar açılışını anlattı. 1980’de tüzel kişiliğini kaybeden Tıbrevank Okulu’nun azalan öğrenci sayısının 2012’de vakıf statüsünü geri kazanmasının ardından giderek arttığını belirten Alcan, bugün 90 öğrencisi bulunan Tıbrevank’a Arınç’ın gelişinin çok anlamlı olduğunu belirtti ve ‘bu tarihi bir ziyarettir’ dedi.

‘Bu ülkenin birinci sınıf yurttaşlarıyız’

Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,  Anadolu’nın her taşında izi olan Ermenilerin 1915’te yaşadıklarına da değinerek ‘gönül bu topraklardan ayrılan Ermenilerin geri dönmesini arzu eder' dedi ve şöyle devam etti, “Tarihte yaşanan olayları tarihçilerin araştırması, konuşması, belki arşivlere girerek ciddi araştırmalar da yapması gerekir ama bunu bir siyasi koz olarak kullanmanın, bu güzel ülkeyi, bu cennet vatanı suçlu ilan etmeye kalkmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.”

Göreve ilk başladığında azınlıklarla iyi, samimi ilişkiler kurmaya çalıştıklarını ifade eden Arınç, “Biz bu ülkenin tamamıyız, birlikte Türkiye’yiz. Ermeni yurttaşlarımız da bu ülkenin bir parçasıdır. Siz olmazsanız biz eksik oluruz. Bu ülkenin değerleri hepimizin değerleridir. Onlara saygı göstermek de hepimizin üzerine düşen bir görevdir. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olan hepimiz etnisite farklılığı sebebiyle değil, farklı inançlara bağlı olmak farklılığıyla da değil, biz bu ülkenin birinci sınıf yurttaşlarıyız. Birimizin diğerinden bir üstünlüğü de söz konusu değildir” diye konuştu.

“Hrant Dink’in evinde tam Anadolu ailesiyle karşılaştım”

Bülent Arınç, Ermenilerin yüzyıllardır Türkiye’nin vatan ve millet olarak ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Meclis Başkanıydım. Hrant Dink’e suikast oldu, çok acı bir olay hepimizi derinden üzdü. Allah şahittir bunu samimiyetle söylüyorum. Vahşice, alçakça katledilmesi ki hala yargı süreci bitmedi. Onu da takip ediyorum. Bakırköy’deki evine gittim. Eşi Rakel hanımefendi, gelinleri, genç kızlar, çocukları vardı. O gün evde gördüğüm manzara, bizim Anadolu’da kendi evimizde gördüğümüz manzaranın bir eşiydi. Konuşma aynı konuşma, düşünce aynı düşünce. Rakel Dink’in cenaze kaldırılıyorken pencereden yaptığı konuşma bir destansı konuşmadır. Biz bu topraklar üzerinde, tarihin, kaderin birlikte yaşattığı insanlarız. Çok güzel günlerimiz de geçti, çok acı olaylar da yaşadık.”

“Acı olayları hatırlayarak suçlular aramanın zamanı değil”

Başbakan Yardımcısı Arınç, Ermeni Soykırımı'na da değinerek, “Türkiye’yi suçlamasınlar, çok acı ve çok trajik olaylar yaşandı. Ölenler oldu, öldürenler oldu. Bu olaylardan hepimiz zarar gördük. Sadece belli bir etnisiteye karşı yapılmış bir olay değil, 1915 şartları içinde gerçekten gözlerimizi yaşartan çok trajik olaylar yaşadığımızı ifade edebilirim. Ama artık bunları her gün konuşmanın, her gün tarihteki bu acı olayları hatırlayarak suçlular aramanın veya ilan etmenin zamanı değil” dedi.

Hükümet olarak cemaat vakıflarını kabul etme, gayrimenkulleri iade etme, sahip oldukları hakları yeniden iade etme konusunda çok ciddi kararlar aldıklarına değinen Arınç, bunun bir lütuf olmadığını dile getirdi.

Bülent Arınç, “Acı olayları her gün gündeme getirip suçlu aramanın zamanı değil. Tarihte yaşanan olayları tarihçilerin araştırması, konuşması, belki arşivlere girerek ciddi araştırmalar da yapması gerekir ama bunu bir siyasi koz olarak kullanmanın, bu güzel ülkeyi, bu cennet vatanı suçlu ilan etmeye kalkmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Kimseye de faydasının olmadığının bilincindeyim” ifadelerini kullandı.

Arınç’ın Ermenistan Meclis Başkanı’yla görüşmesi

Türkiye’nin komşusu olan Ermenistan ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirten Arınç, Meclis Başkanı olduğu dönemde Avrupa Konseyi’nde Ermenistan Meclis Başkanı ile yaptıkları görüşmeyi anlattı. Bu görüşmede iki ülke arasındaki konuların gündeme geldiğini aktaran Arınç, Ermenistan Meclis Başkanı’nın “Anlatılanların bir kısmı doğru değil ama hepsi doğru bile olsa, siz büyük bir devletsiniz. Büyük devletlere büyüklük yakışır, gelin bu işleri birlikte çözelim” dediğini ifade etti.

Bu konuda sonraki süreçte bazı adımlar attığını, 2009’da İsviçre’de iki ülke arasında protokollerin imzalandığını ancak arkasının gelmediğini söyleyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben prensip olarak bir komşu ülkeyle sıfır sorun isterim. Diplomatik ilişkilerin de kurulmasını, sınırların açılmasını, insani yardımlar gidip geliyor ama her konuda bir diplomatik ilişkinin başlamasını arzu ederim. Burada bizim adım atmamız gereken yerler vardır ama daha fazla karşı tarafın da yani Ermenistan hükümetini kastediyorum, onların da yapması gerekenler vardır. Bir gün umarım böyle bir mezuniyet töreninde Ermenistan’ın başbakanı, bakanları bulunsun, bizler de orada bazı temasları daha dostane yapalım.”

En başarılı öğrenciye belgesini Arınç verdi

Alcan ve Kurucu Temsilcisi Varujan Bulgan, konuşmasının ardından Arınç’a plaket takdim etti. Bülent Arınç, 9. sınıfı birincilikle bitiren Sevag Pillibos Hergel’e, Vakıflar Genel Müdürü Ertem de Ermeni Edebiyatı’nda en yüksek notu alan 9. sınıf öğrencisi Serena Tara Merdenyan’a takdir belgesini sundu. Başarılı öğrencilere ayrıca lisenin eski bir mezunu tarafından altın hediye edildi.

Törende Surp Haç Tıbrevank Lisesi Müdürü Armen Saruhanyan tarafından anons edilen başarılı öğrenciler  takdir, teşekkür ve onur belgelerini, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi temsilcisi Episkopos Sahak Maşalyan, Ruhani Kurul Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan’ın elinden aldılar.

Başbakan Yardımcısı Arınç, belgelerin dağıtılmasının ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Arınç, karne töreninden sonra lisenin inşasına ilişkin Osmanlı Padişahı Abdülmecit’in Ermenice yazılmış fermanını beraberindekilerle inceledi.

Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.