Agop Dilaçar’ın bilinmeyen sporcu yönü

Dilbilimci üstadımız Agop Martayan Dilaçar'ın ne gençliğinde sporla yakından ilgilendiği ne de kendisinin henüz 35 yaşında, Bulgaristan’da yaşarken, meşhur Levski Sofia Futbol Kulübü’nün başkanlığını yaptığı pek bilinir.

JİRAYR KILIÇDAĞI

O kadar ki,  Dilaçar’ın ‘Osmanlı ve Türkiye'de Spor Hareketleri’ adlı kıymetli çalışması ne yazık ki basılamamış ve de akabinde kaybolmuştur. Eğer bu eser günümüze elyazısı olarak dahi olsa ulaşsaydı, kendi ‘gerçek’ spor tarihimizi başkalarından öğrenerek değil, bizzat kendimiz yazacaktık.  Bu kısa anekdot, o yazılamayan tarihe selam etsin:

1930 yılında Agop Martayan'ın kişisel çabalarıyla, İstanbul 'un o zamanki en kuvvetli takımlarından olan ‘Nor Şişli’ futbol takımı Sofya'ya davet edilmişti. Bazı önemli şahsiyetlerle birlikte davete icabet eden Nor Şişli takımımız, orada 2 özel maç yaparak, tüm Bulgaristan'ı hayrete düşüren bir futbol sergilemiş,  ancak 2 maçı da 3-2 kaybetmişti; zira o zamanki Levski Sofia takımında 9 Bulgaristan milli takım oyuncusu bulunmaktaydı. Bulgar takımının çok kolay kazanacağı zannedilen maçta Nor Şişli oyuncularının olağanüstü performansları ve iki maçta da 2 gol kaydetmeleri, Bulgarları adeta cehennemden çıkmışa çevirmişti. Gollerden birini penaltıdan atan Zaven Tovmasyan (Terzi), Bulgaristan milli takım kalecisi meşhur Dermonski'yi ters köşeye yatırırken, Bulgar seyirciler galeyana gelip takımlarını ve kalecilerini 10 dakika aralıksız ıslıkla yuhalamıştı. Maç sonrasında  ise Nor Şişli’miz çok takdir edilip ayakta alkışlanmış ve duayen dilbilimcimiz üstad Agop Martayan Dilaçar'ı hem üzmüş hem de yüzünü ak çıkararak sevindirmiş ve gururlandırmıştı.

İşte İstanbul Ermeni toplumunda futbolun ve İstanbul Türk futbol tarihinin temellerini atan, şu anki Şişli Spor Kulübü’nün de ataları ve yol göstericileri olan bu kulübün futbolcuları, o zamanın imkânsızlıkları içinde daha nice yurt dışı ve yurt içi maçlarında efsane takımlar kurmuş ve büyük başarılarla ’Nor Şişli’ adını göklere ve tarihimize altın harflerle yazdırmışlardır. Hepsi de şu an oynasalar Türkiye milli futbol takımımızın değişmez oyuncuları olabilecek bu futbolcularımızın ruhları şad olsun, nur içinde yatsınlar.

Kategoriler

Toplum Spor

Etiketler

Agop Dilaçar