'Devrimci 20'ler' anıldı

15 Haziran 1915’te İstanbul Beyazıt Meydanı’nda idam edilen Sosyal Demokrat Hınçak Partisi üyesi 20 Ermeni sosyalist, infaz edilişlerinin yüzüncü yıldönümünde İstanbul’da anıldı.

1915’te yaşanan soykırım sürecinin mihenk taşlarından biri olarak gösterilen 15 Haziran’daki toplu infazla yaşamlarını yitiren ve tarihe “Devrimci 20’ler” olarak geçen Ermeni sosyalistler, Nor Zartonk’un çağrısıyla, İstanbul Edirnekapı Ermeni Mezarlığı’nda bugün yapılan törenle anıldı. Anmaya Türkiye Ermeni toplumu mensuplarının yanı sıra, Türkiyeli sosyalistler de katılarak destek verdi.

Anmada, İttihat ve Terakki yöneticilerine suikast düzenleneceği iddiasıyla tutuklanan ve İstanbul Merkez Cezaevi’nin bodrum katında kötü koşullarda zincirlenerek bir yıl boyunca yargılanmayı bekleyen sosyalist Hınçak Partisi yöneticisi Paramaz (Matteos Sarkisyan) ile idam edilen 19 parti arkadaşının resimlerinin bulunduğu bir pankart açıldı.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.