Gül, Dışişleri, Genelkurmay ve Erdoğan'a rağmen Yerevan'a gitti

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 12 yıl başdanışmanlığını yapan Ahmet Sever’in yazdığı “Abdullah Gül ile 12 yıl” isimli ses getiren kitapta Sever, Gül’ün 2008’de Yerevan’a giderek gerçekleştirdiği ‘futbol diplomasisi’nin Dışişleri Bakanlığı ve Erdoğan tarafından nasıl karşılandığını da anlatıyor.

CNN Türk’te Mirgün Cabas’ın sunduğu ‘Her Şey’ programına konuk olan Ahmet Sever, kitapta yer alan Türkiye – Ermenistan arasındaki ‘futbol’ diplomasisine de değindi. 

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2008 yılında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın davetiyle Ermenistan-Türkiye maşını izlemek üzere Yerevan'a gitmişti. 

Sever, Gül’ün 2008'de gerçekleştirdiği Yerevan ziyaretiyle ilgili olarak “Bir resepsiyonda, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Sayın Gül’ün başdanışmanlarından birine dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u işaret ederek ‘Ermenistan’a gitmeni o da istemiyor’ dedi. Ama o yalnız kalmasına rağmen gitti. Bu süreç protokollere giden yolu açtı” dedi.

Ahmet Sever, programda Gül’ün Ermenistan’a gitme kararıyla ilgili şunları söyledi:

“Kürt, Ermeni ve Kıbrıs meselesinin en önemli meseleler olduğunu düşünüyordu. Bu sorunların giderek kangrenleştiğini düşünüyordu, çözümüyle önünün açılacağını düşünüyordu. Futbol diplomasisi çerçevesinde gitmesinin açılımların yolunu açacağını düşünüyordu. Caydırmak için epey görüş belirtenler oldu. Dışişleri Bakanlığı gitmesini istemiyordu. Güvenlik ve Azerbaycan’la ilişkilere zararı olabileceği konusunda kaygılıydılar. “Ben gideceğim” dedi.”

“Bir resepsiyonda, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Sayın Gül’ün başdanışmanlarından birine dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u işaret ederek ‘Ermenistan’a gitmeni o da istemiyor’ dedi. Ama o yalnız kalmasına rağmen gitti. Bu süreç protokollere giden yolu açtı.”

 



Yazar Hakkında