Tel Abyad, YPG'nin kontrolünde

Kobani ve Cizire kantonları arasında stratejik öneme sahip olan Tel Abyad, YPG ve Burkan El Fırat’ın operasyonu ile IŞİD’den alındı; Kürtlerin yönetimindeki iki kanton birleşti. Akçakale sınır kapısının Suriye tarafı YPG’nin eline geçerken, Türkiye'ye kaçan IŞİD militanlarının bir kısmı gözaltına alındı.

PYD’ye bağlı silahlı birlikler YPG/YPJ ve Liwa el Tahrîr ile Burkan el Fırat birlikleri, Suriye’nin kuzeyindeki, Cizîre ve Kobanê kantonlarının arasında kalan Tel Abyad’ın kontrolünü ele geçirdi. Kent dün akşam 21:30’a kadar IŞİD’in kontrolündeydi. 

Akşam saat 17.30 sıralarında Akçakale Sınır Kapısı YPG güçlerinin denetimine geçti. Bu sırada Anadolu Ajansı'nın haberine göre, sınıra gelen iki IŞİD militanı teslim oldu. 

Kentteki yüksek binalar ile sınır kapısına YPG ve Burkan El Fırat bayrakları dikildi. YPG operasyona Komutan Rubar Qamişlo Operasyonu adını verdi.

Cizîre ve Kobanê birleşti

Bölgeden yayın yapan ANHA haber ajansının muhabirinin aktardığı bilgilere göre; önceki gün öğleden sonra doğu cephesinden kente giren YPG güçleri tüm gün boyunca IŞİD'i kentten çıkarmak için operasyonlarına hız verdi.

YPG, Liwa el Tahrir ve Burkan el Fırat güçleri, dün akşam saatlerinde Meşhur Foqani mahallesini denetim altına aldı.

IŞİD militanları Türkiye’ye sığındı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 40 IŞİD militanının kentten kaçmaya çalışırken ABD’nin öncülük ettiği koalisyon uçakları tarafından vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

IŞİD militanı yaklaşık 10 kişi, sınır tellerinden Türkiye tarafına geçerek askerlere teslim oldu. Silahlarını bırakarak sınırı geçen IŞİD militanları üstleri aranarak gözaltına alındı. 

Tel Abyad’ın önemi

Rojava'da Kobanê ile Serêkanîyê'nin arasında bulunan Tel Abyad, 30 Haziran 2014'ten bu yana IŞİD'in elindeydi. Kent aynı zamanda Türkiye ile Akçakale sınır kapısını oluşturuyor.

IŞİD'in Suriye'deki merkezi Rakka'nın kuzeyinde bulunan Tel Ebyad, IŞİD’in silah ve militan ikmal yoluydu. Arap, Kürt ve Türkmen nüfusun yaşadığı bölgenin nüfusu yaklaşık 150 bin.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında