AİHM Büyük Daire'den Ermenistan'a mahkumiyet kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Azerbaycanlı göçmenlerin evlerine dönmelerini engelleyen Ermenistan'ı tazminata mahkum etti.

Azerbaycanlı 6 başvuru sahibi, 1992 yılında Azerbaycan – Ermenistan savaşı sonrası ayrılmak zorunda kaldıkları Karabağ’daki Laçin bölgesinde yer alan, Ermenilerin kontrolündeki evlerine ve topraklarına dönemedikleri gerekçesiyle 2005 yılında AİHM'e başvuruda bulunmuştu.

AİHM kararında, Ermenistan'ın, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mal ve mülkiyetin korunması ile ilgili 1. Protokolün 1. Maddesi, özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. Maddesi ile etkili başvuru hakkı ile ilgili 13 maddesini ihlal ettiği" bildirildi.

AİHM, tazminat kararını ileri bir tarihte vereceğini açıkladı.

Kararda, barış görüşmelerinin sürmesinin, Ermenistan hükümetinin sorumluluklarını yerine getirmesine engel olmadığı uyarısında bulunuldu. AİHM'in ilgili dairesi, pek çok unsuru içermesi itibarıyla 9 Mart 2010'da davanın büyük daire tarafından görülmesini kararlaştırmıştı. Azerbaycan 15 Eylül 2010'da davaya müdahil taraf olarak katılma kararı almıştı.

AİHM, 15 Eylül 2010'da ilk duruşmayı düzenlemiş ve 22 Ocak 2011'de başvurunun incelenmeye alınmasına hükmetmişti. 17 yargıçtan oluşan büyük daire, 22 Ocak 2014'te dava ile ilgili ikinci oturumu düzenleyip tarafların görüşlerini dinlemişti.



Yazar Hakkında