Nor Zartonk, Kamp Armen sürecinin muhataplarına soruyor: Neden hala iade edilmedi?

Nor Zartonk, Kamp Armen’de başlayan nöbetin 45. gününde bir basın toplantısı düzenleyerek, tapu devri taleplerinin hala yerine getirilmediğini hatırlattı. Dayanışma, 26 Haziran günü Tünel Meydanı’nda bir yürüyüş düzenleyecek.

Cezayir’de düzenlenen basın toplantısına Sayat Tekir, Alex Kalk, Diren Cevahir Şen, Murad Mıhçı ve Burak Özgüner katıldı. 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Diren Cevahir Şen, tapu sorunun çözülmesi için yürütülen müzakere sürecinin şeffaf olmadığını vurgulayarak, isimleri çözüm sürecinden aktör olarak geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP milletvekili Markar Esayan, Davutoğlu’nun konuyla ilgili görevlendirdiği beyan edilen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya sorular yöneltti. 

Basın açıklamasında muhattaplara sorulan sorulardan bazıları şöyle:

"Ahmet Davutoğlu’na suruyoruz: Ermeni Soykırımı’nda yaşanan tüm olaylarla ilgili olarak, “Daha önce resmi yaklaşım Türkiye’de böyle bir olay yaşanmadı şeklindeydi. Halbuki yaşanmış şey yaşanmıştır ve onu yok saymak ortadan kaldırmaz.” diyen Davutoğlu, bu kamğın asıl sahibi olan Ermeni halkına ısrarla tapu devrini gerçekleştiremeyerek, inkarcı politikadan uzaklaştığını nasıl düşünmektedir? Devletçe el konulan Kamp Armen, neden Davutoğlu’nun partisi tarafından seçim malzemesi haline dönüştürülmüştür”

"Markar Esayan’a soruyoruz: Tapu devrine ilişkin en ufak bir somut adım atılmamış olmasına rağmen, Daily Sabah’taki köşesinde ‘Tuzla Ermeni Yetimhanesi meselesi nasıl çözüldü?’ başlığıyla kaleme aldığı yazısında ve birçok gazeteye kasıtlı ve bilinçli olarak yanlış bilgi vererek neden kamuoyu bilgisini yanlış yönlendirmeiştir? Neden yanlış ve asılsız ifadelerle Kamp Armen üzerinden seçim propagandası yapmıştır?”

"İdris Güllüce’ye soruyoruz: Davutoğlu’nun kendisine verdiği talimat nedir? Kampın vafa iadesi için ne gibi girişimleri olmuştur?”

"Kadir Topbaş’a soruyoruz: Davutoğlu’nun kendisine ne görevi vermiştir? Yüzlercesinde olduğu gibi el konulan bu yetimhanenin tapu devri konusunda ne gibi adımlar atılmıştır?"

"Adnan Ertem’e soruyoruz: Kendisinin sunduğu kamulaştırma hala neden gerçekleştirilmeyerek tapu vakfa devredilmemektedir?"

"Şadi Yazıcı’ya soruyoruz: Kamp Armen’in yıkım ruhsatı iptal edilmiş midir?"

"Ne değişti?"

Gazetecilerin, Nor Zartonk'un görüşmelere dahil olup olmadığı sorusunu cevaplayan Alex Kalk, “Mağduriyeti yaratan devlet olduğu için sorunu da devletin çözmesi gerekiyor. Bu nedenle heyette yer almıyoruz, muhatabımız devlet. Devlet, Bu süreçte kendini kenara çekip mülk sahibi üzerinden çözüm geliştirmeyi tercih ediyor. Sürekli çağrımızı devlete yapıyoruz, Kamp Armen'in tapu üzerindeki sahibi ilk günlerde mülkü parasını vererek aldığını, gerekirse Ermeni toplumuna satabileceğini duyurdu; fakat sonra – kendi ifadesiyle - Başbakan gibi başka aktörlerin ricaları üzerine mülkü bağışlayacağını beyan etti. Bu değişim neden oldu? Süreç şeffaf olmadığı için nasıl bir ilişki kurulduğunu net olarak bilmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Murad Mıhcı’ysa milletvekillerine, gelecek hafta mecliste yapılacak yemin töreninin ardından Kamp Armen’in iadesiyle ilgili sürece dahil olma çağrısı yaptı.  

Haftaya büyük yürüyüş var

Tapu devri sürecinden hala somut bir somut çıkmamışken Kamp Armen’de nöbet devam ediyor. Sayat Tekir, kampa ziyarete gelen insanların bazılarının ümitsiz ve moralsiz olduğunu gördüklerini, fakat ümitsizliğe gerek olmadığını belirtti,”biz direnenler olarak ümitsiz değiliz” dedi. Tuzla Çocuk Kampı’nda bu Pazar günü İhsan Eliaçık’ın katılacağı bir ‘Yeryüzü Sofrası’ düzenlenmesi planlanıyor.  

26 Haziran günü saat 19.30'da ise Taksim, Tünel Meydanı’nda Kamp Armen ‘in iadesi için ikinci büyük yürüyüş düzenlenecek.

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.