Adalar’da sağlık sorunu çözüm yolunda

Heybeli, Büyükada ve Kınalıada’daki sağlık istasyonları 365 gün 24 saat hizmet vermeye başladı.

Yaz sezonunda kış aylarına oranla önemli bir nüfus artışı olan Adalar ilçesinin en büyük sorunlarından biri sağlık alanında yaşanıyor. Sorun, geçen yıl,Heybeliada ve Kınalıada’ya kurulan 112 acil sağlık istasyonlarıyla çözülmeye çalışılmıştı. Ancak Adalar’da artık kış aylarında da nüfusun yüksek olması nedeniyle, bu sorunun tüm yılı kapsayan bir çözüme kavuşturulması isteniyordu. Bu nedenle, Heybeli, Büyükada ve Kınalıada’daki sağlık istasyonları 365 gün 24 saat hizmet vermeye başladı. 

Adalar’daki sağlık sorunu, acil müdahale gerektiren durumlarda ciddi sıkıntılar yaşanması nedeniyle gündemden düşmüyor. Sorunun çözümü için yapılan çalışmaların en önemli ayağı olan deniz ambulansları, yılın tamamında Adalar’da hizmet vermeye devam ediyor. Ambulanslar, acil durumlarda hastaları en yakın ana kara olan Kartal’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakletmek üzere hazır bekliyor. İlk müdahaleler acil sağlık istasyonlarındaki acil tıp teknisyenleri tarafından yapılırken, bu tür ciddi vakalar için kara ambulansı da bulunduruluyor.

Burgazada 365 gün hizmet istiyor

Kış aylarında sorunun devam ettiği tek ada Burgaz. Burgazada’daki112 acil sağlık istasyonu, kış aylarında hizmet vermiyor.  Acil durumlarda müdahale son derece karmaşık bir yöntemle yapılıyor. Kınalıada’daki deniz ambulansı Burgazada’ya hareket ediyor; zaman kaybı olmaması için, hastanın, yakınları tarafından iskeleye getirilmesi bekleniyor. Hasta hareket edemeyecek durumdaysa, Kınalıada’dan gelen acil tıp teknisyenleri, Burgazada’daki sağlık istasyonunu önünde bulunan kara ambulansının anahtarını karakoldan teslim alıp olay yerine intikal ediyor ve hastayı, iskelede bulunan deniz ambulansına naklediyor. Burgazada sakinleri bu karmaşanın da ortadan kaldırılmasını bekliyor.

Büyükada’daki hastane Ağustos’ta hizmette

Agos’a açıklama yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Güliz Ülkü, Büyükada’daki devlet hastanesinin inşasında sona yaklaşıldığını söyledi. Geçen yıl yerine yenisi yapılmak üzere yıkılan hastane, Ağustos ayında, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binası olarak hizmet vermeye başlayacak.

Kategoriler

Toplum Sağlık

Etiketler

Adalar hastane


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.