Yerevan elektrik zammına direniyor

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da, elektrik zammını protesto etmek için Özgürlük Meydanı'nda cuma gününden beri eylem yapan gruba polis sabah karşı müdahale etti.

Sabaha karşı 4.30 sıralarında gerçekleşen polis müdahalesinde yaralananlar olduğu ve gazeteciler dahil yaklaşık 230 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. 

'Talana Hayır' grubu tarafından Özgürlük Meydanı'nda başlatılan eylemlere katılan binlerce kişi, pazartesi günü yaklaşık 9 saat boyunca oturma eylemi yapmış, Başkanlık Sarayı'na yürümek istemiş, polis tarafından engellenince Baghramyan Caddesi'nde oturma eylemine başlamıştı. 

Pazartesi gecesi devam eden oturma eylemine polis sabaha karşı müdahale etti. Civilnet'in haberine göre, tazyikli suyla dağıtılan kalabalıkta yaralılar olduğu bildiriliyor. 

17 Haziran’da Ermenistan’da elektrik ücretlerine 6.93 Ermeni Dramı zam geleceği açıklandı. Yaklaşık %16 zam anlamına gelen bu karara tepkiler bir çığ gibi büyüdü.

Zamma karşı eylemler 19 Haziran’da Özgürlük (Azatutyan) Meydanı'nda başlamıştı. Eylemciler, Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu'nun elektriğe 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere zam yapılması yönündeki kararının iptal edilmesini, mevcut fiyatta da indirim yapılmasını talep ediyor.

Oturma eylemini örgütleyen No To Plunder (Talana Son) grubundan Vağinaş Şuşanyan, “Biz bu oyunun bir parçası olmayacağız, irademizi ortaya koyuyoruz, bu bizim ülkemiz, kararı veren biz olacağız. Her vatandaşın önünde iki seçim var, ya eve gider bu ülkeden ve yaşananlardan şikayet edersiniz, ya da burada kalır, bizimle direnirsiniz” ifadelerini kullandı. 

Zammın geri çekilmesini talep eden eylemciler, son gün olarak belirledikleri 22 Haziran saat 19.00’da ardından sonra zam hakkında pozitif bir gelişme olmayınca, Bağramyan caddesine, Cumhurbaşkanlığına doğru yürümeye başlayan bir kaç bin kiş, polis müdahelesi ile karşılaştı. Polis eylem için izin alınmadığını savunarak eylemcileri gözaltına almakla tehdit etti. Polis bariyerini geçemeyen eylemciler oturma eylemine başladı. 

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan son olarak, oturma eylemine son verilmesi durumunda, eylemcilerden 3-4 kişi ile görüşeceğini belirtmişti. 

Etiketler

Ermenistan Yerevan zam


Yazar Hakkında