Şarkının kitabını yazmışlar

Tam bir yaz kitabı olan ‘Ahtapotun Bahçesi’ni evdeyseniz şarkısı eşliğinde resimlerine bakarak her yaştan çocukla okuyup inceleyebilir, sahildeyseniz yüzmek için cesaretlendirici olarak kullanabilirsiniz!

EZGİ BERK

Bazı kitaplar vardır öyküleri vurur sizi, bazılarının resimleri. Redhouse Kidz Yayınları’ndan çıkan ‘Ahtapotun Bahçesi’ kitabının ise en çok şarkısına vuruldum ben! “Kitabın şarkısı mı olur?” dediğinizi duyar gibiyim. Aslında şarkının kitabını yapmışlar! Biliyorum işler iyice karıştı, tane tane anlatayım. The Beatles grubu hepimizin bir zamanlar sıkça dinlediği gruplardandır. İşte The Beatles’ın bateristi Ringo Starr birgün tekne gezisi sırasında balık siparişi veriyor; ama önüne ahtapot geliyor. Dahası ahtapotların mağara önü bahçeleri anlatılıyor. Ringo Starr da ortamın büyüsünden midir bilinmez, ‘Ahtapotun Bahçesi’ şarkısını yazıyor. Buraya kadar her şey olağan, gelelim sıradışı olana. Bundan iki yıl önce Ringo Starr’a bu şarkıyı çocuk kitabı olarak yayınlamak istediğini söyleyen yayınevi, kabul cevabını alınca ünlü illüstratör ve The Beatles hayranı Ben Cort da kitabın resimlerini çizmeyi kabul edince ortaya mis gibi, yosun kokulu, şen kahkahalı bir kitap çıkıyor.

Denizin altına farklı bakış

Efendim çocukluğunda Jaws izlemiş ya da zorla izletilmiş olan nesil iyi hatırlayacaktır ki denizin altına hep biraz mesafesi bu yüzdendir. Şöyle yüzerken azıcık boyunu geçse bir tedirgin olur, yosunlara denk gelince huylanır. ‘Ahtapotun Bahçesi’ öyle neşeli ve ilginç bir denizaltı imgesi sunuyor ki bizim çocukluğumuzdaki Jaws filminde gördüklerimizle alakası yok. Eh, bu yaştan sonra bir kitapla denizin altına bakışaçımız değişir mi bilemem ama çocukların ilk karşılaştığı deniz altı görüntüsünün Ben Cort’un çizimlerinden oluşması beni pek bir memnun eder.

‘Ahtapotun Bahçesi’, çocuklarla el ele tutuşmuş ahtapot resmiyle daha kapağından içeride bizi nelerin karşılayacağınızı müjdeliyor. Önce bir oğlan çocuğu yüzüstü yere uzanmış, ellerini de çenesine dayamış karşısındaki minik, yuvarlak akvaryumdaki tek bir balığa gülümsüyor. Tabii bu, biz kıt hayalgücü olan büyükler dünyasının gördüğü. Turuncu saçlı bu oğlan çocuğuysa akvaryumun yukarısındaki açık alandan bütün sayfayı kaplayacak bir hayale doğru çoktaan yelken açtı bile!

Deniz kabukları, yengeçler, irili ufaklı balıklar, yosunlar, denizanaları, denizatlarının peşine takılan oğlan çocuğu bir diğer sayfada ahtapotun bahçesine dalış yapıyor. Kapıda onu gülümseyerek karşılayan koca ahtapot, bir denizaltı müzesinin girişinde âdeta. Yanına arkadaşlarını da alan kahramanımız, başlıyor denizin altını keşfetmeye. Yer altına özgü pek çok bitki türü ve hayvan türüne ek olarak antik kalıntılar da resimlerde yer alıyor. Karetta karettaların üzerinde denizi gezen çocukların olduğu sayfa ise tam tablo yapıp eve asmalık. İlerleyen sayfalarda ahtapot bahçesinden mağarasına doğru davet ediyor çocukları, onlara kitap okuyor. Kim bilir ne ilginç masalları vardır. Kocaman balinayla yüzmeyi de ihmal etmeyen çocuklar denizin keyfini doyasıya çıkarıp hazineleri de bulunca macera tamamlanıyor ve turuncu saçlı oğlanın minik akvaryumuna geri dönüyoruz.

CD hediyeli

Bütün bu resimlere bakarken sayfanın bir yerinde Ringo Starr’ın şarkısının dizelerine rastlıyoruz. Şarkı orijinal dilinde eşlik ediyor resimlere. En son sayfada Türkçe şarkı sözleri var ama asıl sürpriz bunun da ardında. Kitabın kapak sayfasında bir CD var! CD’de şarkının orijinalinin yanısıra sözsüz melodisi ve melodisiz sözleri de yer alıyor.

Tam bir yaz kitabı olan ‘Ahtapotun Bahçesi’ni evdeyseniz şarkısı eşliğinde resimlerine bakarak her yaştan çocukla okuyup inceleyebilir, sahildeyseniz yüzmek için cesaretlendirici olarak kullanabilirsiniz!

Octopus’s Garden (Ahtapotun Bahçesi)
Ringo Starr
Resimleyen: Ben Cort
Çeviri: Turgay Bayındır
Redhouse Kidz Yayınları
32 sayfa.