Kamp Armen bu hafta da iade edilmedi

6 Mayıs’ta Tuzla’daki Kamp Armen’e dozerlerin girmesiyle başlayan direnişte 52 gün geride kaldı ancak verilen sözlere rağmen kampın tapusu hâlâ Ermeni toplumuna iade edilmiş değil.

Mülk sahibinin projelerini gerçekleştirmek üzere kampı yıkmak istemesiyle başlayan direniş ve görüşmelerde seçim öncesi önemli bir aşama kaydedilmişti. Mülkün şu andaki sahibi Fatih Ulusoy 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada kampı Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’ne bağışlayacağını açıklamıştı. Ulusoy  bu açıklamanın ardından bağış yaptığına dair bir belgeyi Kilise Vakfı’na verdi ancak tapuya gidilmediği sürece bu belgenin bir anlamı olmadığı da biliniyor.

Geride bıraktığımız hafta Tuzla Belediyesi’nin de içinde olduğu taraflar arasında görüşmeler sürdü ancak iade işleminin hangi aşamada tıkandığı konusunda kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Mevcut durumda görüşmelere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da dahil olduğu öğrenildi. Görüşmeyi yürüten taraflar önümüzdeki hafta sürecin hızlanabileceğini yinelemekle yetindiler. 

Kamp Armen Dayanışması ve Nor Zartonk geçtiğimiz Cuma  bir basın toplantısı düzenleyerek kampın hâlâ iade edilmemesini eleştirmişti. Yapılan açıklamada  şöyle denilmişti: “Mağduriyeti yaratan devlet olduğu için sorunu da devletin çözmesi gerekiyor. Bu nedenle heyette yer almıyoruz, muhatabımız devlet. Devlet, Bu süreçte kendini kenara çekip mülk sahibi üzerinden çözüm geliştirmeyi tercih ediyor. Sürekli çağrımızı devlete yapıyoruz, Kamp Armen’in tapu üzerindeki sahibi ilk günlerde mülkü parasını vererek aldığını, gerekirse Ermeni toplumuna satabileceğini duyurdu; fakat sonra – kendi ifadesiyle - Başbakan gibi başka aktörlerin ricaları üzerine mülkü bağışlayacağını beyan etti. Bu değişim neden oldu? Süreç şeffaf olmadığı için nasıl bir ilişki kurulduğunu net olarak bilmiyoruz.”

Kamp Armen Dayanışması  ve Nor Zartonk 26 Haziran Cuma günü 19.30’da Tünel Meydanı’nda “Oyalamaya Son- Kamp Armen Ermeni Halkına İade Edilsin” sloganıyla ikinci kez büyük bir  yürüyüş düzenleyecek.  Aynı gün Ankara Yüksel Caddesi’nde de bir yürüyüş yapılacak.

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında