"IŞİD Kobane’ye Türkiye’den sızdı" iddiası meclis gündeminde

25 Haziran günü sabaha karşı IŞİD’in içeriye sızıp saldırdığı Kobane’de çatışmalar devam ediyor. IŞİD’in Kobane’ye nasıl sızdırdığı sorusu güncelliğini korurken HDP, konuyla ilgili meclise soru önergesi verdi.

Suriye'deki Kürt grupların, dört aylık kuşatmanın ardından bu yılın Ocak ayında IŞİD'den geri aldığı Kobane'ye dün sabah karşı bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenlendi.

IŞiD'e bağlı bir grubun Kobane kent merkezine sızarak düzenlediği bombalı saldırıda en az 50 sivil hayatını kaybetti, onlarca kişinin yaralı olduğu belirtiliyor. 

DİHA’da yer alan habere göre,  Kentte yaşanan DAİŞ saldırılarında yaralanan ve Boydê köyünün hemen dibindeki yoldan Suruç ilçesine getirilen yaralı yurttaşların sayısı 127'yi buldu. Suruç ve Urfa'da bulunan hastanelere kaldırılan yaralı yurttaşlardan 4'ü, Suruç ve Urfa'daki hastanelerde yaşamını yitirdi. 

Çatışmalar devam ediyor

Kent merkezine sıçrayan çatışmalar bugün de devam ediyor. Radikal’den İdris Emen’in haberine göre, dünkü saldırıdan sonra esir sivillerle şehrin batı tarafında bulunan Mıştenur okuluna sığınan IŞID'li bir grubun etrafı YPG güçleri tarafından sarıldı. Ancak binada bulunan sivillere zarar gelmemesi için YPG güçleri kontrollü bir operasyon yürütüyor.

Halk sınırda

Şehirde yaşanan çatışmalardan etkilenen sivil halk ise Türkiye sınırına geldi. AA'nın haberine göre, çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına gelen grubun bekleyişi sürüyor. Bekleyenler, sıcak nedeniyle güneşten korunmak için brandalarla gölge oluşturmaya çalışıyor. 

Çatışmayı Türkiye'den takip etmek isteyen vatandaşlar ise sabahın erken saatlerinde sınırda bulunan bulunan Admanek köyünde toplandı. 

Neden Kobane?

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Kentin IŞİD açısından stratejik bir öneme sahip olduğu tartışmalı. Bundan on gün önce kaybettiği Tel Abyad, örgütün merkezi konumundaki Rakka'ya giden yollarının kesilmesi açısından stratejik bir öneme sahipti. Ancak Kobani buna benzer bir konumda bulunmuyor. IŞİD’in neden saldırdığına yönelik senaryolarda örgütün Tel Abyad yenilgisi sonrası intikam almak, YPG’nin prestijini sarsmak ve Kobani’ye dönüşleri engellemek gibi sebepler dillendiriliyor.  

İddialar meclis gündeminde

Saldırılarla ilgili bir başka merak konusu da IŞİD militanlarının Kobane’ye hangi yollarla ve nasıl sızdığı. HDP, IŞİD’in Türkiye sınırı kullanarak geçiş yaptığına ilişkin iddiaları, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdı.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın verdiği soru önergesinin gerekçesinde iki saldırının Murşitpınar Sınır Kapısı'nda meydana geldiğine dikkat çekilerek, "Yine Kobanê'nin birçok köyünde de çetelerin sivil halkı katliamdan geçirdiği gelen haberler arasında. Bu saldırılarda 100'ün üzerinde insanın yaşamını yitirdiği, 200'ün üzerinde de yaralının olduğu resmi makamlarca açıklanmış bulunmaktadır. Tüm bu saldırıların DAİŞ çeteleri tarafından Türkiye sınırı kullanılarak gerçekleştirildiği iddiaları var. Yetkililerin önceden bu saldırılardan haberdar olduğu ve bu saldırılara göz yumduğu başka bir iddia konusudur" ifadeleri kullanıldı.

Ayhan, Kobanê saldırısının Türkiye üzerinden gerçekleştiği iddialarına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle şu soruları yöneltti:

"*Anadolu Ajansı, sabah 04.30'daki canlı bomba saldırısının görüntülerine nasıl ulaşmıştır? Görüntüler Anadolu Ajansı'nın muhabirlerince mi çekilmiştir? Yoksa güvelik kamerasıyla çekilen görüntüler midir?

* Şayet görüntüler ajansın muhabirlerince çekilmişse sabah 04.30'da ajans muhabirlerinin sınırda bulunmasını nasıl izah edersiniz?

* Urfa Valiliği'nin, sızma Cerablus tarafından olmuş açıklamasının kaynağı nedir? Bu bilgiye saldırıdan önce mi yoksa sonra mı ulaşılmıştır?

* Saldırı öncesi böyle bir saldırının gerçekleşeceğine dair devlet makamlarının elinde herhangi bir istihbaratı bilgi bulunmakta mıydı? Şayet var ise bu bilgiyi yetkili merciler ilgili devlet kurumlarıyla paylaşmış mıdır?

* Gerçekleşen saldırı sonrası güvenlik güçlerince yakalanan DAİŞ çeteleri var mıdır? Sayıları kaçtır? Bunlara dair ne gibi hukuki işlem yapılmıştır?

* Bu saldırıların tekrarının yaşanmaması için sınırda ne gibi güvenlik tedbirleri almayı planlamaktasınız? Buna dair ilgili bakanlıklara talimatınız olmuş mudur?

* DAİŞ çetelerinin Kobanê'deki sivil halka dönük bu insanlık dışı saldırılara karşı hükümetinizin tutumu ne olacaktır?"

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında