Fransa'da seçimlerin ilk tur sonuçları belli oldu

Fransa'da 45 milyon seçmen, 7 Cumhurbaşkanı'nı belirlemek için 22 Nisan'da sandık başına gitti. İlk sonuçlara göre Sosyalist Parti'nin adayı François Hollande seçimi ilk sırada tamamlarken, 2. sırayı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy elde etti. Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ise beklenenin üzerinde oy aldı. Adaylar 2. tur için mesajlarını verdiler.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre bu turun galibi, anketlerin öngördüğü gibi sosyalist aday Francois Hollande oldu.

Hollande oyların yüzde 28.6′sını alırken, seçimin diğer favori ismi cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 27’de kaldı.

Bu sonuçlara göre iki aday, 6 Mayıs’ta yapılacak seçimin ikinci turunda ülkenin 25. cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Ipsos kamuoyu araştırma şirketince düzenlenen anket, ikinci turda Hollande’ın 54, Sarkozy’nin yüzde 46 oranında oy alacağını ortaya koyuyor.

SOL VE ÇEVRECİLER HOLLANDE'I DESTEKLEYECEK

Seçimlerin ilk turunda yüzde 11 civarında oy alan radikal sol Jean-Luc Melenchon ve yüzde 2 oranında oy alan çevreci aday Eva Jolyy, ikinci turda Hollande’ı destekleyeceklerini açıkladı.

Fakat Sarkozy'nin radikal sağın oylarına bel bağlayamayacağı tahmin ediliyor.

SARKOZY'DEN DÜELLO TEKLİFİ

Öte yandan, sonuçların belli olmasının ardından Paris’te seçmenlerine hitap eden Sarkozy, ”ilk tur seçim sonuçlarının, seçmenlerin göçün kontrol edilmesi ve istihdam konusuna ne kadar önem verdiklerini gösterdiğini” söyledi.

İkinci turdaki rakibi Hollande’ı televizyonda düelloya davet eden Sarkozy, sosyalist liderle seçmenlerin önünde kozlarını paylaşmak istediğini ifade etti. Kendine güveninin tam olduğunu kaydeden Sarkozy, ”İkinci tura kadar Hollande ile üç önemli konuda tartışmak istiyorum, bunlardan birincisi sosyal ve ekonomik konular, ikincisi toplum, üçüncüsü ise uluslararası konular” diye konuştu.

Seçimlerin ilk turunu seçim bölgesi Tulle kasabasında izleyen Hollande da, burada seçmenlerine hitaben yaptığı konuşmada, ikinci tur için kendisinin daha avantajlı olduğunu söyledi.

'VATANDAŞIN YAŞAM TARZI KAYGISI' 

Sarkozy, seçim sonuçlarının, yabancıların göçüne sınır getirme ve istihdamı korumanın önemine işaret ettiğini söyledi.

Yani Hollande merkeze yönelirken, Sarkozy'nin sağ oyları cezbetmesi gerekecek.

Sarkozy'nin seçim sonrası konuşması sağ içerikli temalara yönelikti: kimlik, güvenlik, yabancılar ve kendi ifadesiyle 'vatandaşın kendi yaşam tarzını koruma kaygısı'.

Ancak Sarkozy'nin, sadece sağ oylara güvenmekla kalamayacağı için Francois Hollande'yi televizyonda kendisiyle tartışmaya katılmaya çağırdığı belirtiliyor. 

HOLLANDE: BÜYÜME VE EKONOMİ ÖNEMLİ

Sarkozy, Hollande ile karşılıklı tartışmada, sosyalist ekonomik programın Fransa için tehlikeli olduğunu seçmene göstereceğine inanıyor.

Buna karşılık seçilirse cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağını belirten Hollande da,  'büyümenin ve ekonomik büyümenin sağlanmasının önceliği olacağını” bildirdi.

Hem radikal sol hem de radikal sağın, küreselleşme ile ilgili büyük bir hoşnutsuzluğu dile getirdiğine inanılıyor.

ULUSAL CEPHE BEKLENENİN ÜZERİNDE

İlk turun sürprizi aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’den geldi. Yüzde 19.9 oranındaki oy, aşırı sağcı partinin seçimlerin ilk turundaki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti. Seçimden önceki anketler Le Pen’i yüzde 15′lerde gösteriyordu.

İkinci turda, Le Pen ve ilk turu yaklaşık yüzde 8 oyla 5. sırada tamamlayan Demokrasi Hareketi lideri Francois Bayrou’nun tercihleri kilit rolü oynayacak. Le Pen, ikinci turda kimi işaret edeceğini 1 Mayıs’ta açıklayacağını söylerken, Bayrou da 6 Mayıs’ta kimi destekleyeceklerini konusunda açıklama yapacağını duyurdu.

İkinci turda kimin kazanacağını Le Pen'in oyları belirleyebilir.

Geçen hafta yapılan bir seçim toplantısında Le Pen ne zaman Sarkozy'nin adını andıysa protesto sesleri yükselmişti.

FRANSA SEÇİMLERİNDE TÜRKİYE

Francois Hollande: Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmaya en yakın isim olan Hollande, mevcut cumhurbaşkanı Sarkozy’nin aksine Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne sıcak bakıyor. “Türkiye’yi dışlamaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz' diyen Hollande, seçildiği taktirde Türkiye’yle istikrar ve güvene dayalı bir ilişki kurma vaadinde bulunuyor. Holland’ın bu çerçevede Avrupa Birliği – Türkiye müzakerelerinde Sarkozy’nin 4 müzakere başlığına koyduğu vetoyu kaldırma olasılığına yüksek gözüyle bakılıyor.

Ancak Hollande, sürecin uzun olacağının da altını çiziyor: “Müzakereler yıllardır sürüyor. Üyelik için gerekli koşullar yerine getirilmedi. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa Birliği’ne girmesi mümkün değil.”

Bununla birlikte Hollande'ın, Kürt meselesi ve Ermeni Soykırımı, kadın-erkek eşitiliği ve ifade özgürlüğü konularında Ankara’ya karşı daha eleştirel bir tavır takınması bekleniyor. Ayrıca Sosyalist Parti'nin adayı, Ermeni cemaatine yeni bir inkar yasası konusunda da söz vermişti.

Nicolas SarkozyTürkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine alenen karşı cıkıyor. Sarkozy’nin yeniden seçilmesi halinde bazı müzakere başlıklarını bloke etmeyi sürdürmesi bekleniyor. Öte yandan Sarkozy'nin PKK konusunda Ankara'yla ortak hareket etmeye hazır olduğu tahmin ediliyor. Örgütün Fransa’daki varlığına karşı son zamanlarda kendisini ‘kanıtladığını’ düşünüyor. 'Türkiye tarihiyle yüzleşmeli' diyen Sarkozy'nin seçilmesi halinde, ülkedeki Ermeni topluluğuna verdiği sözler nedeniyle, soykırımı inkarı cezalandırma konusunda yeni bir yasal girişimde bulunması bekleniyor.

SEÇİMDEN NOTLAR

  •  Seçime katılım oranı yüzde 80′in üzerinde gerçekleşti. 2007′deki seçimlerde katılım yüzde 83.77 oranında olmuştu.

  • Seçime toplam 10 aday katıldı.

  • Ülkede yaklaşık 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

  • Seçimlerin ikinci turu 6 Mayıs'ta yapılacak.

  • Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir düzenleniyor.

  • BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Fransa Avrupa’nın ikinci, dünyanın beşinci büyük ekonomisine sahip.

  • Sosyalistler, Francois Mitterrand’dan bu yana son üç dönemdir Elysée Sarayı seçimlerini merkez sağ karşısında kaybediyor.