Valiliğe göre Onur Yürüyüşü'ne orantılı müdahale edilmiş

İstanbul Valiliği, bu sene 13. kez düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katılmak üzere bir araya gelmiş insanlara karşı düzenlene polis saldırısıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, müdahaleye gerekçe olarak “yürüyüş için izin alınmaması ve provokasyona açık olması” gösterildi.

İstanbul Valiliği, dün İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan ancak polis müdahalesi sonucu yapılamayan 'LGBT Onur Yürüyüşü' ile ilgili açıklama yazılı yaptı. 

Valilik açıklamasında, polis saldırısının nedeni olarak, kendilerine bir müracaat olmamasını gösterdi, “28 Haziran 2015 Pazar günü LGBT Onur Yürüyüşü adı altında bazı grupların Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüş ve eylem yapacakları, ayrıca bazı grupların da buna tepki gösterebileceklerine dair duyumlar alınması üzerine, anılan bölgelerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır” dedi. 

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle: 

"Sosyal medya ve basın organlarından edinilen bilgilere göre 28 Haziran 2015 Pazar günü LGBT Onur Yürüyüşü adı altında bazı grupların Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüş ve eylem yapacakları, ayrıca bazı grupların da buna tepki gösterebileceklerine dair duyumlar alınması üzerine, anılan bölgelerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır 

Yapılacak yürüyüş ile ilgili olarak; Valiliğimize herhangi bir müracaat veya bildirimin olmaması ve provokasyona açık olması nedeniyle, toplanan gruplar ikaz edilmiş fakat eyleme devam edilmesi üzerine güvenlik güçlerimiz tarafından kanunların verdiği yetki dahilinde orantılılık ilkesine özen göstermek suretiyle müdahalede bulunularak dağıtılmıştır. 

Eylem yapan grupların dağıtılması sonucu Taksim Meydan, İstiklal Caddesi ve ara sokaklarda hayat olağan akışına dönmüş, olaylar neticesinde sağlık kurumlarımıza sevki gerektiren herhangi bir yaralanma meydana gelmemiştir."

Müdahale gece de devam etti 

Taksim’de dün gün boyunca İstiklal Caddesi’nde Onur Yürüyüşü için bir araya gelmiş gruba saldıran polis, gece de Onur Haftası’nın kapanış partisine ev sahipliği yapan ‘The Mekan’ isimli mekan ve civarına biber gazı ve TOMA’yla müdahale etti. Polisin mekan önüne kurduğu barikat nedeniyle, gazdan etkilenen vatandaşların bir kısmı dışarıya da çıkamadı.

 

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında