Feleknas Uca: Karanlık güçler Ezidileri göçe zorlamak istiyor

Şengal'de IŞİD'in katliamlarından kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Diyarbakır'da kamplarda yaşayan Ezidiler, Bulgaristan'a alınacakları söylentisi üzerine, 5 otobüsle Kapıkule'ye gitti. Ezidiler, geldikleri otobüslerle Nusaybin'deki kamplara gönderildi. HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca, Bazı grupların kafa karışıklığı yaratıp Ezidileri göçe zorlamaya çalıştığını ifade ediyor.

Yaklaşık bir yıl önce Şengal’i işgal eden IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye sığınan yüzlerce Ezidi, Avrupa'ya gidebilmek için eylem başlatmıştı. Önceki gece Kapıkule Sınır Kapısı'na gitmek için özel otobüslerle yola çıkan Ezidiler, Diyarbakır Valiliği kararıyla yolda durdurularak geri döndürüldü. O gruptan ayrılan ve denetimleri geçen 5 otobüs ise Edirne'ye gitmek üzere yoluna devam etti. Yaklaşık 25 saat süren yolculuğun ardından aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 250 kadar Ezidi 5 otobüsle Kapıkule Sınır Kapısı'na 5 kilometre kala jandarma ekiplerince durduruldu. 

Ezidilerin yurtdışına çıkışlarına izin verilmemesi üzerine Ezidiler, sabahın ilk ışıklarıyla geldikleri otobüslere binerek Edirne'den ayrıldılar. Ezidilerin Mardin'in Nusaybin ilçesindeki kampa götürülecekleri öğrenildi. 

“Bazı şebekelerin kirli oyunu” 

Feleknas Uca

HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca, konuyla ilgili bir açıklama yaparak Ezidi halkını göç ettirme politikası uygulandığını söyledi. HDP, DBP ve DTK’li bir heyetin kampta Ezidilerle ortak bir toplantı gerçekleştirdikten sonra konuyla ilgili açıklama yapan Uca, "Dışarıdan gelen bazı kimseler başta Güney Kürdistan'dan, Avrupa'dan gelen, insan ticareti yapan bazı kişiler, halkımızı buradan koparmak isteyen bazı kesimler, kirli bir siyasetle Ezidi yurttaşlarımız üzerinden kirli bir oyun oynamak istiyor. Ezidi yurttaşlara, 'Avrupa'ya giderseniz sizi kabul ederler, gelin sınırda eylemler yapın Avrupa sizi kabul etmek zorunda kalacak. Türkiye devleti sizi yollayacak' diyorlar. Tüm bu karanlık güçler Ezidi yurttaşlarda kafa karışıklığı yaratıp onları bir göçe zorlamak istiyorlardı” ifadelerini kullandı. 

Uca, göçe zorlanan Ezidilerle yaptıkları görüşmede, Ezidilere devlet yetkilileri tarafından da bazı sözlerin verildiğinin aktarıldığını belirtti, "Vali ve Kaymakam Ezidi halkına, 'Biz sizi sağlam bir şekilde oraya yetiştireceğiz' diyor. Şimdi eğer tek bir aile çıkıp gitmek istese anlaşılır. Ancak kirli oyunlarla 2 gündür binlerce insanımız yollara düşmüş bulunmakta, bu da bazı şebekelerin, bazı ülkelerin parmaklarının işin içinde olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Uca, Diyarbakır milletvekilleri olarak Şengalli yurttaşların statüsü ile ilgili önerge hazırladıklarını ve TBMM'ye sunacaklarını belirtti. 

Ezidi Kültür Vakfı'nın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 10 bin Ezidi bulunuyor. Büyük bir kısmının belediyelerin kamplarında kalırken, geçici sığınmacı statüsü alamadıkları için herhangi bir hizmete de erişemiyorlar.



Yazar Hakkında