İHD'den AP'ye Kamp Armen için mektup

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyeleri, Kamp Armen'in iade sürecinin sürümcemede kalması nedeniyle Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Parlamentosu'na (AP) mektup gönderdi.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Kamp Armen'in, Ermeni halkına iadesi için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na gönderecekleri mektuba ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıya İHD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Eren Keskin'in yanı sıra Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyeleri Ayşe Güneysu, Şiyan Tosun ile İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır da katıldı.

Eren Keskin, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörüne mektup yazdıklarını belirterek, mektubu Kamp Armen'nin tarihçesinin ve mücadelesinin anlatıldığı ek bir kitapçıkla birlikte bugün göndereceklerini söyledi.

"Irk ayrımcılığı yasağına aykırı"

Kamp Armen'de 55 gündür bir direniş yaşandığına dikkat çeken Keskin, Kamp Armen'in tapusunun Ermeni toplumuna iade edilmemesinin ağır bir insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle konuyu AP ve AK'ye taşıdıklarını söyledi. Eren Keskin, "Mektupta, Türkiye'nin taahhüt ettiği AB kriterlerini yerine getirmediğini anlattık. Türkiye'nin altına imza attığı ve ülkenin anayasası dahil ulusal yasalarının da üstünde yürürlük gücüne sahip olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesinde tanımlanan 'ırk ayrımcılığı yasağı'nı açıkça ihlal ediyor" dedi.

Türkiye'nin yalnızca ulusal hukuka değil, kendisini bağlayan uluslararası hukuka uymakla yükümlü olduğunu vurgulayan Keskin, "İHD olarak Kamp Armen'in tapusunun derhal Ermeni topluluğuna iadesini sağlamak için gerekli bütün girişimlerde bulunmayı ve konuyu bütün uluslararası platforma taşımayı görev bildik. Türkiye yalnızca ulusal hukuka değil, kendisini bağlayan uluslararası hukuka da uymakla yükümlüdür. Kamp Armen'i Türkiye Ermeni toplumuna iade etmek için gerekli bütün işlemleri derhal yerine getirin, gaspa derhal son verin" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yalnızca ulusal hukuka değil, kendisini bağlayan uluslararası hukuka uymakla da yükümlü olduğunun altını çizen Keskin, "Gaspa derhal son verin" dedi. 

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında