TEOG sonuçları yine gayrimüslim öğrenciyi vurdu

Bir soru iptali yüzünden geciken ve yeniden hesaplanarak dün açıklanan TEOG puanları hatalı çıktı. Özel okullarda okuyan ve din dersinden muaf öğrencilerin TEOG puanları bu dersten ‘0’ almış kabul edilerek hesaplandı. Öğrenciler en az 20 puan kaybetti

Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın haberine göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) dün 6 günlük gecikmeyle açıklandı. Ancak bu kez de din dersinden muaf ve özel okullarda okuyan gayrimüslim öğrencilerin puanlarının hesaplamasında hata yapıldığı ortaya çıktı. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullarda okuyan, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrencilere “0” vererek YEP’lerini hesapladı. Öğrencilerin ez az 20 puan kayıpları oldu.

Puan kaybı yeni değil. TEOG’un ilk defa uygulandığı Kasım 2013’te yapılan ilk sınav sonuçlarında yine bu öğrenciler din sınavına girmemiş kabul edilip “0” verilmişti.

MEB: Okullar muafiyet bilgilerini girmedi

MEB, hatanın kendilerinden değil, okullardan kaynaklandığını savunarak “Bizim veri kaynağımız e-okul. E-okulda muafiyet bilgisi okul tarafından nasıl işlenmişse hesaplama ona göre yapılır. Okullar e-okula muafiyet bilgilerini eksik girmişler. Düzeltme bilgileri geldikçe bu öğrencilerin hesaplamalarını düzelteceğiz” dedi.

Okullar: Karnelerde muaf görünüyorlar

Dün görüştüğümüz birçok okul, bu öğrencilerin e-okulda bu dersten muaf göründüklerini söyleyerek şöyle dedi: “Bu öğrencilerin muaf olduğu e-okulda belli. 12 Haziran’da verdiğimiz karnelerde de bu öğrenciler muaf görünüyor. Eğer bu çocukların bilgilerini girmemiş olsak, nasıl karne verebilirdik? Karneler e-okul üzerinden hazırlanıyor ve karnelerinde de M yani muaf yazılı. Üstelik tüm sınavlarda bu çocuklar muaf olarak işlem gördü. Bakanlığın bilişim hizmetleri ile sınavlar dairesi arasında bilgi akışında aksama olmuş olabilir. Ama kesin olan bir şey var ki bu çocuklar dinden muaf olmalarına rağmen sınava girmiş ve sıfır almış gibi YEP’leri hesaplanmış. Ortalama 20 puanları düştü.”

“1,3 milyon öğrenci tekrar hesaplanmalı”

MEB, bu hatadan dolayı 1.3 milyon öğrencinin puanını tekrar hesaplamaya gerek olmadığını söylüyor ancak eğitimciler aynı görüşte değil. Onlar, “YEP’lerinde hata yapılmamış diğer öğrencilerin puanları değişmez. Ama araya gayrimüslim öğrenciler düzeltilmiş puanlarıyla girecek. Bu da tüm öğrencilerin başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini değiştirecek. MEB bu düzeltmeyi tüm öğrenciler için yapmalı, aksi halde yargıya taşınır” diye konuştu.

YEP ile öğrenci alan okullara başvuru nasıl olacak?

TEOG’da bu sınava girmiş ve yerleştirme puanının “0” almış gibi hesaplandığını söyleyen velilerden A.C. “Sabah YEP’i görünce şok geçirdik. YEP puanı en az 20 puan düşüktü. Sonra din dersinden muaf olmasına rağmen TEOG’da dinden 0 almış gibi puanının hesaplandığı anlaşıldı. YEP ile öğrenci alan okullara başvuruyu kaçıracağız” dedi. YEP ile öğrenci alacak, aralarında İtalyan ile Avusturya liselerinin de bulunduğu yabancı ve Türk özel okullar ise kendilerine kayıt için başvuran gayrimüslim öğrencilere nasıl bir işlem yapacakları konusunda şaşkın. Bir okul yöneticisi “Bu öğrencilerin puanı yarın (bugün) düzeltilmiş olmalı. Aksi halde okullara giremezler” dedi.

 

 

Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında