Doğan: Onur Yürüyüşü'ndeki polis şiddetini meclis gündemine taşıyacağız

LGBTİ Onur Yürüyüşü’ndeki polis saldırısını, yürüyüşün ön saflarında yer alan CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan’la konuştuk. Doğan, ayrımcılıkla mücadele politikaları bağlamında, Pazar günkü saldırıyı da meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.

İstanbul’da 12 yıldır gerçekleşen LGBTİ Onur Yürüyüşü, bu sene polis saldırısına hedef oldu. Tünel Meydanı’nda toplananlara karşı başlayan polis müdahalesi, saatler boyunca ara sokaklarda devam etti. Gece Onur Haftası’nın kapanış etkinliğine ev sahipliği yapan ‘The Mekan’ isimli mekan de polisin hedefi oldu. Görgü tanıklarının anlattığı kadarıyla, mekanın bulunduğu sokağa ve mekanın içine atılan gaz nedeniyle içerdeki müşteriler arasında fenalaşanlar oldu. 

Polis saldırısı sonrası 8 kişi gözaltına alındı. Kaos GL Derneği, Onur Yürüyüşü’nde polis saldırısı sonucu işkence ve kötü muamele görenlere hukuki destek sağlayacaklarını açıkladı. Saldırıya maruz kalanların, www.ayrimciligaugradim.org sitesindeki formu doldurmaları gerekiyor.

Avrupa Konseyi ve ABD'den tepki 

Öte yandan, polis saldırısına bugün uluslararası tepki de gecikmedi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks “Polis göstericilere saldırmak yerine onları korumalıydı” dedi ve ekledi: “Yetkililere bu şiddetin sorumlularını bulma ve cezalandırma çağrısı yapıyorum.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da, İstanbul’daki LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne yönelik polis müdahalesinden endişe duyduklarını belirterek “Biz polisin neden böyle davrandığı anlamadık” dedi.

"Ramazan ayının huzuru' TOMA'yla sağlanmaz"

Müdahaleyle ilgili Agos’a konuşan CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, ‘yürüyüşün Ramazan’a denk geldiği için yasaklandığı’ iddialarıyla ilgili olarak, geçen seneki yürüyüşün de Ramazan’a denk geldiğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını hatırlattı ve yaşanan şiddetin siyasi müdahale olduğunu söyledi:

"Hem toplumsal cinsiyet anlamında eşitlik hakkına, hem de toplanma ve gösteri hakkına, ifade özgürlüğüne müdahaleydi. 'Ramazan ayının huzurunu' TOMA’larla sağlamaya çalışmak garabettir. Şimdi her şey çok mu huzurlu oldu diye Vali’ye sormak lazım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim kampanyası sırasında HDP’nin LGBTİ milletvekili adayını hedef göstererek,  “Biz Eskişehir'de eşcinsel aday göstermiyoruz. Böyle bir derdimiz de yok” açıklamasını hatırlatan Doğan, polis şiddetinin bu söylemin devamı olduğunu sözlerine ekledi.

Vekil Doğan, yaşanan polis şiddetinin mecliste gündeme gelmesi sağlayacaklarını ve ayrımcılıkla mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.