Yunanistan borcunu resmen ödemeyecek

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Yunanistan’ın bugün IMF’ye olan borcunu ödemeyeceğini açıkladı. Böylece ülke resmi olarak temerrüte düşecek.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bu gece yarısına kadar Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapılması gereken 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesini yapmayacaklarını açıkladı.

Ancak Varoufakis, Euro Bölgesi ile olası bir son dakika anlaşması ihtimali için 'Umarım olur' yorumunu yaptı.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın dün gece geç saatlerde bir telefon görüşmesi yaptığı ve Euro Bölgesi'nin son teklifini Atina'ya ilettiği ifade edildi.

Teklifin detaylarına dair bilgi vermeyen Komisyon sözcüsü "İyileştirilmiş yeni Euro Bölgesi teklifi konusunda henüz Atina'dan bir yanıt almadık" dedi.

Merkel: Diyalog kapıları açık

Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel'den gelen açıklamalar, yeni teklifin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı konusunda şüphelerin oluşmasına yol açtı.

Kosova ziyareti sırasında konuşan Merkel, "Bu geceyarısı kurtarma paketi programı sona eriyor. Ben yeni bir girişimden haberdar değilim" dedi ve haberdar olduğu son Avrupa Komisyonu teklifinin Cuma günü Atina'ya iletilen paket önerisi olduğunu belirtti.

Merkel geceyarısından sonra da Atina ile diyalog kapılarının açık olacağını vurgulayarak "Ancak bunun ötesinde bir şey söyleyemem" yorumunu yaptı.

Geç ödeme opsiyonu devrede değil

Yunanistan bugünkü IMF borç geri ödemesini yapmaması halinde, borcunu geciktirmiş olacak. Her ne kadar IMF'nin 30 günlük geç ödeme opsiyonu tanıma hakkı bulunmasına karşın IMF Başkanı Christine Lagarde daha önce yaptığı açıklamalarda bu yetkiyi devreye sokmayacağını belirtmişti.

Temerrüde düşünce ne olacak?

Yunanistan IMF'ye borcunu ödeyemezse, kurtarma paketine dahil olan Euro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası borçlarını da ödeyememiş sayılacak ve temerrüde düşecek.

Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Yunanistan'ın uluslararası piyasalardan borçlanamaması ve Yunanistan'a borç vermiş olan tüm kurumların acilen anapara geri ödemesi talep etmesi gündeme gelecek.

Yunanistan’da bankalar açılıyor

Yunanistan’da dün kapalı olan bankalar da açılıyor. Emeklilerin banka kartlarına gerek kalmadan da maaşlarını çekebileceklerini ifade eden Maliye Bakanı 3 gün için toplamda çekebilecekleri paranın ise 120 euro ile sınırlandığını ifade etti. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında