Onur Haftası Komitesi'nden kamu görevlilerine suç duyurusu

İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi, geçen Pazar Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısıyla ilgili açıklama yaptı, emri veren ve uygulayan üst düzey kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre, İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi bugün yaptığı basın açıklamasıyla 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde engellendiğini vurguladı, “Valilik hukuka ve kanuna aykırı karar verdi, suç işledi. Kolluk kuvvetleri, Valiliğin kanuna aykırı bu emrini uygulayarak suça iştirak etti” dedi.

Komite, veren İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve kanunlara aykırı emri uygulayan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Açıklamada, LGBTİ ve Müslüman kimliklerinin iki zıt kimlikmiş gibi karşı karşıya getirildiği ve böylece bir gerilim üretildiğini söylendi. Böyle gerilimlerin LGBTİ’lere yönelik saldırılara zemin hazırladığının belirtildiği açıklamada, “Hükümet ve valilik bundan sonra LGBTİ’lere yönelik gerçekleştirilecek her türlü saldırıdan doğrudan sorumlu olacaktır” denildi 

Türkiye 2 gün önce BM’de LGBTİ haklarına "evet" dedi 

Komite, 26 Haziran’da Birleşmiş Milletler’de LGBTİ hakları konusunda güvence veren hükümetin, 28 Haziran’da Onur Yürüyüşü’ne yasal bir gerekçe göstermeksizin saldırmasının anlaşılmaz bir durum olduğu belirtildi.

26 Haziran’da Türkiye, Norveç'in sunduğu "Türkiye'nin insan haklarına bağlı yükümlülüklerini uygularken, LGBTİ'leri de içerecek şekilde, sivil toplumun sürece dahil edilmesinin sağlanması" tavsiyesini kabul etmiş ve Birleşmiş Milletler çatısı altında kabul ettiği tavsiyeleri uygulayacağını duyurmuştu.

Komitenin açıklamasından satırbaşları şöyle:

* İstanbul Valiliği, yürüyüşe bazı grupların tepki göstereceği duyumunu aldıklarını belirtti. Böyle bir istihbarat varsa valiliğin ve kolluk kuvvetlerinin yapması gereken, gelebilecek saldırılara karşı önlem almak olmalıdır, gösteri hakkını kullanan gruba saldırmak değil.

* 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve Anayasanın ilgili maddesi açıktır. Şöyle ki bu tür yürüyüşler valiliğin iznine bağlı değildir, hatta resmi makamlara bildirim yükümlülüğü dahi bulunmamaktadır. Yani 28 Haziran Pazar günü Taksim’de yapılması planlanan 13’üncü LGBTİ Onur Yürüyüşünün kanuna aykırı bir tarafı yoktur.

* Engellenen yürüyüş sonrası hala sokaklarda bulunan insanlara yönelik saldırılar devam etmiş, polisin kapanış partilerinin olduğu sokaklara ve mekanlara gaz kapsülleri ve plastik mermilerle saldırısı gece yarısına kadar sürmüştür. Polisin bu tavrı bildirimde bulunulmayan bir yürüyüşe müdahaleden öte kimliklerimize ve varoluşumuza yönelik bir saldırı olduğunu gösterir niteliktedir.

Onur Haftası Komitesi, 1969’daki Stonewall İsyanının yıldönümüne denk gelen İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün, bundan sonra da her yıl gerçekleştirilmeye devam edeceğini söyledi 

“Hangi hükümet gelirse gelsin biz varoluş mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Yıllardır süren baskılara karşı nasıl direndiysek bundan sonrakilere de aynı şekilde direnmeye devam edeceğiz. Buradayız, alışın, gitmiyoruz!” dedi. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında