TEOG yine ‘el yordamıyla’

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında, din dersinden muaf olan öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, hesaplamada din dersinden muaf olan öğrencilerin puanlarını ‘0’ olarak girdi. Bu yüzden de yaklaşık 20 puanlık bir fark ortaya çıktı. Tepkiler üzerine puanlamayı yeniden düzenleyen Bakanlık, sorunun çözüldüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz hafta içinde açıklanan sonuçlarda, din dersinden muaf olan gayrimüslim öğrencilerin birinci dönem sınav sonuçları ‘0’ olarak, yani sorular cevaplanmamış kabul edilerek hesaplandı.  MEB’in açıklamasında, muafiyet işleminin yazılı başvurularla yapıldığı ve 10 Ekim 2014’e kadar bu başvuruların sisteme girilmesi gerektiği belirtildi. Sorunun, başvuruların zamanında yapılmadığı için ortaya çıktığı kaydedilirken, 519 öğrencinin muafiyet bilgileri sisteme girilerek, hesaplamanın yeniden yapıldığı açıklandı. 

Ombudsmanlık mağduriyet var demişti 

Geçtiğimiz yıl yapılan TEOG sınavında da aynı sorun yaşanmış, Musevi Cemaati Başkanı İshak İbharimzadeh ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurmuştu. Kurum tarafından 2 Kasım 2014’te yayımlanan kararda, ‘din kültürü ve ahlak bilgisi’ dersi sorularının, gayrimüslim öğrenciler için dezavantaj yarattığı ve değiştirilmesi gerektiği belirtilmişti.

Talep: Ermenice ve Rumca Hıristiyanlık sınavı soruları

Geçtiğimiz yıl Vakıflar Arası Dayanışma Platformu (VADİP) Eğitim Komisyonu, gayrimüslim öğrenciler için kendi dinlerinde sorular sorulması önerisini getirdi. MEB bürokratlarının sıcak baktığı formül, Musevi okulunda hayata geçirildi. Kasım 2014’teki TEOG sınavında Musevi okulu öğrencilerine ilk kez kendi dinlerinde sorular soruldu. Sorular, müfredata uygun ve Türkçeydi.

Ermeni ve Rum okulları ise Hıristiyanlık dersi sınavı için müfredatlarını bakanlığa iletti. Ancak soruların kendi dillerinde sorulmasını istedi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, hafta içinde MEB bürokratları ile yaptığı görüşme sonrasında, “Bürokratlar, din dersi sorularının kaldırılması için anayasal bir değişiklik gerektiğini söylüyor. Ancak Hıristiyanlık dersi soruları için bakanlık çalışma yapıyor. Uygulamanın önümüzdeki döneme yetişmesini bekliyoruz” dedi.

Kategoriler

Toplum Okullar

Etiketler

gayrimüslim teog


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.