Cihatçı gruplardan Halep'e yeni saldırı

Muhalif İslamcı grupların Halep'te oluşturdukları, Ensar El-Şeria (Şeriatın Destekçileri) örgütünün, Perşembe akşam saatlerinden itibaren yoğun havan topu ve roket saldırısına başladığı bildirildi.

Operasyon ardından kentte yoğun çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi (SOHR) Müdürü Rami Abdul Rahman, saldırıların Cemiyet el-Zehra mahallesinde yoğunlaştığını, grupların ordunun elindeki bu bölgeye havan bombaları attığını belirtti. 

Gözlemevi, en az dokuz kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını aktarırken; Fars haber ajansının bildirdiğine göre havan topu ve roket saldırılarında toplam ölü ve yaralı sayısı 107'ye ulaştı.

Ensar El-Şeria açıklamasında, operasyonun amacının Halep kentini özgürleştirmek olduğunu belirtti.

Ensar El-Şeria (Şeriatın Destekçileri) adını verdikleri bir koalisyon kurduklarını belirten silahlı gruplara İdlib saldırısında olduğu gibi el-Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi liderlik ediyor. Ensaru El- Şeria imzasıyla yayımlanan bildiride Halep’e saldırı için oluşturulan yeni koalisyonda şu örgütlerin yer aldığı açıklandı:

Nusra Cephesi, Ensaru’d- Din Cephesi, İslam Mücahitleri Hareketi, Ensaru’l Hilafe, Ahraru’ş Şam Hareketi, Tevhit ve Cihat Tugayları, Fevcu’l Evvel, Ebu Amara Tugayları, Fevcu’l Hilafe Tugayları, Seraya el-Miad, Cundullah, Sultan Murad Tugayları.

Ensar El-Şeria'nın açıkladığı hedefler arasında, Halep'in ele geçirilmesinden sonra kentin şeriat kurallarına göre yönetilmesi de var.

Kent ikiye bölünmüş durumda

Halep 2012'deki yoğun çatışmaların ardından ikiye bölünmüştü.

Kentin Batı bölümü Suriye yönetimi, Doğu bölümüyse muhalif güçlerin kontrolünde.

Geçtiğimiz aylarda yine Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ın önemli bileşenleri olduğu bir ittifak grubu olarak kurulan Fetih Ordusu, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentini ele geçirmişti.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında