Polisin tutumu Romanları rencide etti

Geçtiğimiz günlerde Edirne’nin Keşan ilçesinde Roman mahallesine düzenlenen operasyona tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye Roman Hakları Formu, polisin tutumunun Romanları rencide ettiğine dikkat çekti.

Roman Dernekleri ve Federasyonlarının bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Roman Hakları Formu, polisin geçtiğimiz günlerde Keşan’da Roman mahallesine dönük operasyonuna tepki gösterdi. 

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Roman açılımı buluşmalarındaki açıklamaları hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer verildi:

“Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Romanlar olarak Emniyet’in 700 kişi ile bir mahalleye baskın yapmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Özlelikle operasyon sonrası polislerin mahalleden Emniyet Müdürlüğü’ne kadar hep bir ağızdan “Ne mutlu Türküm diyene slogan atmasını ise hiç anlamış değiliz. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin asli unsurları olan bizlerin kimliğimizle ilgili hiçbir problemimiz olmaz ve olmayacaktır.”

“Bizler 700 polisle operasyonun  ve  yürüyüşün art niyetli bir takım kişilerin istediğiyle yapıldığını ve bir daha böyle Romanları rencide edilen bir uygulamanın olmayacağına dair umutlarımızı koruyoruz” 

“Son olarak emniyeti, kamu kurumlarını binlerce çalışanıyla derin yoksulluğa, istihdama, barınma ve eğitim sorunlarına ilişkin birlikte mücadele etmek ve sorunları  çözmek için mahalllerimize sevgiyle bekliyoruz.”

700 polis mahallede yürüyüş yapmıştı

Edirne'nin Keşan ilçesinde Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde 1 Temmuz sabahı 700 polisin katıldığı operasyonda çevik kuvvet ve özel tim polisi, sokaklarda "Polis huzur, güven verir" ve "Ne mutlu Türküm diyene" sloganlarıyla yürümüş, mahallede yapılan operasyonda, 44 kişi  “Huzuru bozma, yağma, tehdit, polise mukavemet ve direnme” iddialarıyla gözaltına alınmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Özcan Purçu, konuyu meclis gündemine taşımış, operasyonu “etnik köken ayırmcılığı” olarak tanımlamış, polis tutumuna tepki göstermişti.  

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Romanlar


Yazar Hakkında