Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması'ndan 'İstanbul'a Nefes Ol'

Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması, İstanbul'da çevreyi ve ekolojik yaşamı yok sayan ve sayıları giderek artan 'mega' projelere karşı kampanya başlattı.

3. Havalimanı inşaatıyla gündemde olan Kuzey Ormanları ve ranta açılan diğer alanlar için İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması, bugün Beyoğlu Sineması'nda bir basın açıklaması düzenleyerek 'İstanbul'a Nefes Ol' kampanyasını tanıttı. 

Basın açıklamasında birçok meslek odası ve dernek üyesinin yanı sıra bazı ekoloji ve kent  aktivistleri de katıldı. Türk Tabipler Birliği, İstanbul Şehir Planlamacıları Odası, Dört Ayaklı Şehir, Karadeniz İnsanları Platformu, Ekoloji Kolektifi, Karadeniz İsyandadır, Yeryüzüne Özgürlük Derneği temsilcileri, Türkiye'de yaşanan çevre katliamlarına hukuki ve sosyal açıdan direnmeye devam edeceklerini belirttiler.

 "Adına 'mega' diyerek pazarladıkları insanın ve doğa bütünlüğünün katili projelere karşı direniyor. Direniyor çünkü projelerle oluşacak ısı adalarının iklimini mahvettiği kentte kentliyle birlikte kavrulması demek" ifadelerine yer verilen açıklamada, bu projelerin yalnızca insanlar için değil binlerce canlı türü için de tehdit olduğu vurgulandı.

Kısırkaya ve Pendik'te inşaatına başlanan hayvan toplama kampları için de direneceklerini belirten örgütler, "Bu kamplar, İstanbul'un ekolojik alanlarının tahribinin bir diğer adımı" dedi ve sonbahara kadar sürecek kampanyaları için İstanbullulara imza verme çağrısında bulundu. 

“Katliamdan geri dönüş mümkün”

Basın açıklamasında bulunan Orman Mühendisi Prof. Dr. Ünal Akkemik, 3. köprünün yapıldığı alanda yaşanan katliamdan geri dönüşün mümkün olduğunu belirtti. Ağaçlandırma çalışması yapılarak ormanların 30–40 yıl içinde tekrar eski görünümüne kavuşabileceğini söyleyen Akkemik, "Doğa kendini yeniler, ancak insan müdahalesi olmaması gerek" dedi.

3. Havalimanı'nın yapıldığı Yeniköy'de yaşayan Mustafa Bozkurt, yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatın devam ettiğini söyledi. Projenin, köyün 300 metre yakınına kadar geldiğini belirten Bozkurt, proje alanında bulunan 350 tapudan sadece 100 tanesine bedel verildiğini ifade etti ve "Köyümüz çok mağdur, ama insanlar korkudan sesini çıkaramıyorlar" dedi.

Basın açıklaması, kampanyanın ilk adımı olan 5 Temmuz Pazar günü saat 17.00'de Taksim Tünel'de yapılacak eyleme çağrıyla son buldu. 

İBB'ye pankart asan aktivistler alıkonuldu 

Basın açıklaması sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bulunan Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması aktivistleri, internette ‘periscope’ programından canlı yayın yaparak belediye binasından pankart sallandırdı. 'Katil mega projeleri durdur. 250 milyon ağacı, Kuzey Ormanları'nı savun. İstanbul'a nefes ol' yazılı pankartı asan aktivistler, daha sonra özel güvenlik görevlileri tarafından alıkonuldu. 


Etiketler

rant


Yazar Hakkında