Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II.'ye mektup

Tüm Ermeniler Katolikosu Sayın II. Karekin Hazretleri yollanan mektup. Eçmiyadzin/ERMENİSTAN

Sayın Katolikos II. Karekin Hazretleri,  

Bugün  24 Nisan 2012.  Ermeni Soykırımı’nın  başlangıcını temsil eden, İstanbullu Ermeni aydınların tutuklanışının 97. yıl dönümü.   

Dünyadaki tüm Ermenilerinin ruhani önderliğini temsil eden Katolikosluk makamınıza bu mektubumuzu, Soykırım sürecinde katledilen, tüm malvarlıklarına, her anlamdaki zenginliklerine el konulan, geçmişteki izleri bile silinmek için büyük çabalar harcanan Osmanlı Ermenilerinin anısı önünde utanç ve saygıyla eğildiğimizi belirtmek için yazıyoruz.  Mektubumuzu, katliamdan kurtularak dünyanın dört bir yanına dağılan kurbanların çocuklarının ve torunlarının gasp edilen haklarının savunucusu olduğumuzu size duyurmak için yazıyoruz.

Türkiye’de Soykırım’ın inkarı yalnızca bir devlet politikası olarak değil, toplumsal yaşamın büyük bir bölümüne egemen anlayış olarak varlığını 97 yıldır sürdürüyor. Size bu mektubumuzu Soykırım gibi insanlığa karşı işlenmiş bir suçun inkarının başka ihlallere de yol açan, düşmanlık ve nefreti besleyen bir insan hakkı ihlali olduğuna inandığımızı ifade etmek için yazıyoruz.

2006 yılında İstanbul’u, Ekümenik Patriklik ve Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin davetiyle İstanbul’u ziyaret etmiştiniz. Ziyaretiniz Türkiye’deki nefret odakları tarafından şahsınıza ve makamınıza yönelik saldırılara yol açmıştı. Bunun başlıca nedeni, basın toplantısında size yöneltilen bir soruya verdiğiniz cevaptı. Cevabınızda, “Bizim halkımız için, Soykırım bir araştırma konusu değildir, vuku bulan gerçek bir olaydır, kabul edilmelidir,” demiştiniz. Bu sözünüz, bizim Türkiye’de mücadeleyi görev bildiğimiz Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesi kapsamında  soruşturmaya tabi tutulmuştu.

Size bu mektubumuzu, basın toplantısında dile getirdiğiniz bu görüşe  insan hakları savunucuları olarak tümüyle sahip çıktığımızı, düşmanlık ve nefretle beslenen çevrelerin size karşı yürüttüğü kampanyayı ve Türkiye yargısı tarafından açılan soruşturmayı  insan haklarına yapılmış bir saldırı olarak kabul ettiğimizi belirtmek için yazıyoruz.

 

96. yıl dönümünde, bizler Soykırım’ın başlangıcını simgeleyen 24 Nisan 1915’te tutuklanan aydınları İstanbul’da anarken,  Batman’da zorunlu askerlik görevini yaptığı sırada Sevag Şahin Balıkçı, aynı gün, 24 Nisan 2011 tarihinde  vurularak öldürüldü. Yetkililer yanıltıcı bilgiler vererek, tanıkları yönlendirerek bu ölümün kaza olduğunu ilan etti. Soruşturma ve incelemeler ise cinayetin kasıtlı olduğuna işaret ediyor. Sevag Şahin Balıkçı’nın katli, 1915’ten bu yana Türkiye’de Ermenilerin can güvenliğinin olmadığının, soykırım sürecinin devam ettiğinin, 97 yıldır süren inkarcılığın soykırımı kalıcılaştırdığının kanıtıdır.

Biz bu mektubu,  24 Nisan 1915 tutuklamaları ile İstanbul’da başlayan, Ermenilerin, aynı dönemde Süryani ve Anadolu Rumlarının imhasını da kapsayan soykırım sürecinin 97. yılında, adaletin ancak,  Soykırım’ın tanınmasıyla  ve Ermenilerin el konulan malvarlıklarının iadesi ve tazminiyle  yerine geleceğine dair inancımızı doğrudan size ve temsil ettiğiniz Soykırım kurbanlarının tüm dünyadaki çocuklarına iletmek için yazıyoruz.

 

Saygılarımızla,

İnsan Hakları Derneği

İstanbul Şubesi

Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon

TÜRKİYE

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları