Cemaat Vakıfları'nın iftarında Kamp Armen mesajı

Gayrimüslim cemaat vakıflarının ortaklaşa düzenlediği iftar programı dün akşam Balat Or Ahayim Musevi Hastanesi Vakfı’nda gerçekleşti.

İftar programına Ekümenik Patrik Bartholomeos, Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve İstanbul Ermeni Katolik Cemaati Başepiskoposu Levon Zekiyan'ın yanı sıra Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan ve cemaat vakfı temsilcileri katıldı. 

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh konuşmasında, geleneksel iftar programının bu sene Kamp Armen’de yapılmasını arzu ettiklerini belirtti, “maalesef kampın özüne dönme yolculuğunun uzaması ve halen iadenin yapılamamış olmasından dolayı bu yıl bu mekândayız ancak Sayat (Tekir – Nor Zartonk) ve Aleksis (Kalk – Nor Zartonk) bize eşlik ettiler, onlara teşekkür ederim” dedi.

İbrahimzadeh, Kamp Armen’in iadesinin tamamlanmasının, geçmiş yıllardaki azınlıksızlaşma yanlışının da düzeltilmesinde önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh

Nefret söylemine karşı etkili çözüm beklentisi

İbrahimzadeh, konuşmasında nefret söylemi konusunda etkili önlemler alınması gerektiğine de vurgu yaptı, “ Bu yeni dönemde nefret söylemlerine karışı etkili bir çözüm beklentimizin tekrar vurgulamak isterim, bu konuda hepimizin her kesimin desteğine ciddi ihtiyacımız var.  Bu kardeşlik ve birliktelik duygularıyla yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı’nı kutlar Türkiye’mize ve tüm insanlara anlayış, barış ve huzurlara vesile olmasını dilerim” dedi.

“Seçim sorununun çözülmesini bekliyoruz”

Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, konuşmasında seçim sorununa değindi: “Biz 7 farklı inanca mensup cemaatler; yani Ermeniler, Rum, Museviler, Süryaniler, Keldaniler, Bulgarlar ve Gürcüler seçim yapamıyoruz. Bunun acil bir şekilde çözülmesini bekliyoruz. Çünkü bizim hastanelerimizi, vakıflarımızı, okullarımızı yönetecek başka da mekanizmamız yok."

Ertem’den Yeşilköy Süryani Kilisesi mesajı

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de bu iftarların geleneksel olarak sürdürüldüğünü anımsatarak, kardeşlik sofrasının devam etmesi gerektiğini söyledi. Anıt Kurulu’ndan henüz onay alamayan Yeşilköy Süryani Kilisesi’yle ilgili de konuşan Ertem, Süryanilerin İstanbul’da ibadet taleplerinin yerine getirilmesini umut ettiklerini söyledi.  

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Musevileri Baş Hazan Rav Davitsiv ve Hazreti Cabir Cami İmam Hatibi Necati Doğan, iftarın ardından birlikte şükür duası yaptı.

Kategoriler

Toplum Vakıflar Okullar



Yazar Hakkında