Yunanistan ve Euro bölgesi anlaştı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 16 saat süren Yunanistan zirvesinde anlaşma sağlandı.

Yunanistan, sabaha kadar süren toplantılar sonrasında Avrupalı liderlerle üçüncü kurtarma paketini alma konusunda anlaştı.

Tsipras: Önümüzde zorlu kararlar var 

Troyka’nın referandumda ‘hayır’ kararı çıkan paketine benzer bir reform paketini kabul eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, konuya ilişkin ilk açıklamasında "Büyük mücadele verdik önümüzde zorlu kararlar var.  Mali kalkınma ve bankacılık sisteminde çöküşü engelledik. Savaş devam edeceğiz. Bütün Avrupa'ya 'onur mesajı' verdik" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'de Yunanistan'la ilgili düzenlenen Avro Bölgesi liderler zirvesi çıkışında açıklamalarda bulundu.

Parlamento Çarşamba onaylayacak 

Yunanistan'a desteğin devam edeceğini söyleyen Tusk, anlaşmanın Yunanistan parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğine dikkati çekti. 

Euro Bölgesi üyesi bazı ülkelerin de, kurtarma planı için parlamentolarından onay almaları gerekiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "meşakkatli" bir anlaşmanın sonuçlandığını belirterek, "Biz sonuçtan memnunuz" dedi.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem ise Yunan parlamentosunun birçok yasayı geçirmesi gerektiğini söyleyerek, "Salı ve Çarşamba günü Yunanistan tüm anlaşmayı parlamentoda onaylamalı" dedi. Dijsselbloem, “Bu para borcun azaltılması için kullanılacak. Önümüzdeki zorlu konulardan bir tanesi de bankalar olacak. Ve bu para da bankaların sermayelerini sağlayamaya çalışacak” ifadelerini kullandı.  

Anlaşma haberi sonrası bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırma niyetinde olduğunu söyledi. Angela Merkel, Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silinmesinin ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında