Davutoğlu: Karşılıklı zemin olursa görüşmeler devam eder

Ahmet Davutoğlu koalisyon görüşmelerinin ilk turu kapsamında CHP heyetiyle görüştü.

CHP Genel Merkezi’nde bir saat 40 dakika süren görüşme sonrası Başbakan Davutoğlu, AKP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. 

“Görüşme öncesi yoğun bir mutfak çalışması yaptıklarını” belirten Davutoğlu, CHP görüşmesinin ardından yarın MHP, Çarşamba günü de HDP’yle müzakerelerin yapılacağını söyledi.

Başbakan, görüşmelerin mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri olmadığını söyledi,  “bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum” dedi.

Davutoğlu’nun CHP görüşmesiyle ilgili açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Bugün Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmeden bahsetmek gerekise; son derece samimi ve dostane bir atmosferde gerçekleşti. Misafirperverliklerinden dolayı arkadaşlarım adına da teşekkür ederim. CHP'nin 14 ilkesi ve benim zikrettim 9 temel ilke üzerine konuştuk."

“Karşılıklı zemin olursa görüşmelere devam eder”

"Yeni Türkiye sözleşmesi gibi konularda hiçbir detaya girmeden bilgi alışverişinde bulunduk. Bir an önce güçlü ve sağlam bir hükümetin kurulmasını arzu ettiğimizi ifade ettim. Hükümetsiz bir dakikaya bile tahammül edilemeyeceğini ilettim. Kendisi de bu çerçevede görüşlerini ilettiler. Karşılıklı zemin olursa görüşmeler devam eder."

'Cumhurbaşkanlığı gündeme gelmedi'

“Cumhurbaşkanlığı konusu görüşmede gündeme gelmedi. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam. Cumhurbaşkanlığı makamı bir hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak husus değildir. Ama anayasa, yapılacak demokratik reformlar vesaire, bunlar da genel ilkeler olarak konuşuldu. Diğer görüşmelerde ele alınacak hususlar, Türkiye’deki siyasal ekonomik konular ilkesel olarak ele alındı.”

‘CHP ve MHP'ye aynı yakınlıktayız’

"Hala tüm partilere yakınlığımız aynı. CHP, MHP'ye aynı şekilde yakınız. Bugün görüşmemiz olumlu geçti. Umarım yarın da Sayın Bahçeli ile görüşmemizde böyle bir ortamda gerçekleşir. Bizim duruşumuz da millete güven verecektir. MHP ile görüşmemiz de aynı sıcaklıkta geçecektir. MHP ile görüşmemiz sürecin ilerlemesi konusunda önem arz ediyor."

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında