Yerevan ‘kayısı’sı filme doyuracak

12. Uluslararası Yerevan Altın Kayısı Film Festivali 12 Temmuz’da görkemli bir törenle başladı. Programda yer alan filmlerin büyük bir kısmının teması Ermeni Soykırımı.

Yerevan yazının en hareketli zamanı, şüphesiz, festival haftası. Dünyanın dört bir yanından, çoğunluğu Ermeni olan yönetmenlerin, oyuncuların, yapımcıların ve festival takipçilerinin şehre akın etmesiyle Yerevan şenleniyor, serinliyor. Bu yıl 12-19 Temmuz haftasında yapılacak olan, ‘Kültürlerin ve Medeniyetlerin Kesişim Noktası’ temalı 12. Uluslararası Yerevan Altın Kayısı Film Festivali’nin programında 300’e yakın film var. 

Geçtiğimiz Pazar düzenlenen açılış töreninde,festivalin onur konukları Nastassja Kinski ve Ornella Muti’ye ''Parajanov Thaler'' ödülü verildi.

Festival Komitesi, Ermeni Soykırımı’nı konu alan filmleri ‘Bir Daha Asla’ başlığı altında toplamış ve yıl boyu, bu seçkideki filmlerin, Avrupa’da çeşitli kentlerde gösterilmesine önayak olmuştu. Belarus, Almanya, İsviçre, Fransa, Bulgaristan, Litvanya, Türkiye ve Rusya’daki gösterimlerde yer alan filmler her ülkenin siyasal ve kültürel koşulları göz önünde bulundurularak seçilmişti. Festivaldeki, 1915’in 100. yılına ithaf edilen ‘Buradayız’ başlıklı bölüm de ‘Bir Daha Asla’ seçkisinden hareketle hazırlandı. Ermeni yönetmenlerin filmlerinin ağırlıklı olduğu bu bölümde, Ermeni Soykırımı’na tarihsel bir bakış getiren, inkârı irdeleyen ve soykırımın bugüne yansımalarını inceleyen 23 film gösterilecek. 

100. yıla ithaf edilen ‘Bir Daha Asla’ başlıklı, 11 filmlik başka bir bölümde, diğer soykırımlar üzerine filmler sunuluyor. Ermenistan’la ilgili uzun, belgesel veya kısa filmlerin gösterildiği ‘Ermenistan Panoraması’nda, bu yıl 26 film yer alıyor.

Onur konuğu güzeller

Polanski, Wenders ve Coppola gibi büyük isimlerle çalışmış olan Berlinli oyuncu Nastassja Kinski, festivalin onur konuklarından biri. ‘Nastassja Kinski’ retrospektifinde, oyuncunun ‘Paris, Texas’, ‘Tess’ ve ‘Maria’s Lovers’ adlı filmleri gösterilecek. Bir diğer onur konuğu ise, İtalyan yıldız Ornella Muti.

Festivalin açılış filmi, ‘Une Histoire De Fou’ (Bir Delinin Hikâyesi). 1981 yılında Paris’te geçen filmde, Türkiye Büyükelçisi’nin arabasına bombalı saldırı düzenleyen ve oradan bisikletiyle geçen Gilles’in yaralanmasına sebep olan Aram’ın, saldırıdan sonra ASALA’ya katılmak için Beyrut’a kaçışını ve kampta yoldaşlarıyla yaşadığı anlaşmazlıkları izliyoruz. Senaryoyu Guilles Taurand’la birlikte kaleme alan yönetmen Robert Guédiguian, ana yarışma bölümünün jüri başkanı. Jüride sinema yazarı Alin Taşçıyan da var. Altın Kayısı Ödülü için yarışacak filmler arasında, Faruk Hacıhafızoğlu’nun ‘Kar Korsanları’; Romanya yapımı, Radu Jude imzalı ‘Aferim!’ ve Kolombiyalı Ciro Guerra’nın ‘El abrazo de la serpiente’ adlı filmleri yer alıyor.

Festival bu yıl da, ‘Ustalara Saygı’ kuşağında Ermeni yönetmenleri onurlandıracak. Henrik Malyan ve Henrik Margaryan’ın 90., Harutyun Khachatryan 85. ve Levon Atoyants’ın 60. doğum yıldönümü, ustaların filmlerinden hazırlanan bir seçkiyle kutlanacak.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

Altın Kayısı


Yazar Hakkında

1989 İstanbul doğumlu. Ermeni dili ve kültürü, yaşam, popüler kültür, müzik ve sinema haberleri yapıyor.