İHD Diyarbakır'dan 6 ayın bilançosu: 6 bin 912 hak ihlali

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2015 yılının ilk 6 ayında 6 bin 912 hak ihlali yaşandığını açıkladı. Rapora göre son 6 ayda bölgede 33 kadın öldürüldü.

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2015 yılının ilk 6 ayında yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora ilişkin açıklamada bulunan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, “2015 yılının ilk 6 ayında yine hızından hiçbir şey kaybetmeden devam etmiştir.  İhlaller, işkence ve kötü muamele, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda açığa çıkmıştır” diye konuştu. 

Rapora ilişkin İHD Diyarbakır Şube binasında basın toplantısı düzenlendi.

Öcalan vurgusu

Basın toplantısında konuşan Bilici, 2 yıldan fazla bir zamandır devam eden çözüm sürecinin durma noktasına geldiğini ve ilerleme gösteremediğini, özellikle de 2015 Milletvekili Genel Seçimlerine hazırlık aşamasında Cumhurbaşkanı özelinde kullanılan çözüm karşıtı söylemler ve uslup, uzlaşmanın aksine toplumu kutuplaştırıcı tehlikeli bir ortam yarattığını ifade etti.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamasının yeniden devreye konulmuş olmasını çatışmalı ortama dönüşe kapı araladığını söyleyen Bilici, “5 Nisan’dan bu yana görüştürülmeyen Sayın Öcalan üzerinde geliştirilen tecrit, hukuk dışıdır. Biz insan hakları savunucuları, Sayın Öcalan’ın sürecin en önemli aktörü olması sebebiyle kendisine uygulanan tecritin, çözüm sürecinin nihai hedefi olan kalıcı toplumsal barışa karşı büyük bir tehdit olduğunu belirtmek istiyoruz” dedi.

‘Sürecin kesintiye uğraması kaygılandırıyor’

Sürecin yaşadığı durağanlaşma halinin, bölgede askeri bir hareketlilik ve provakatif girişimlere de sahne olduğunu söyleyen Bilici, olayların önlenmesi konusunda devlet ve hükümet yetkililerinin başarılı bir sınav veremediğini, barışçıl sağduyu siyasetini ve buna bağlı olarak tavrını geliştirecek bir tutum sergileyemediğini belirterek “Bu nedenle çatışmalı sürecin sona erdirilmesi ve Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan halklarda yarattığı umut ve pozitif enerji, sürecin kesintiye uğraması sebebiyle giderek yerini kaygıya bırakmıştır” diye konuştu.

‘İhlaller devam etti’

2015 yılının ilk 6 ayında işkence ve kötü muamele, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda ihlallerin açığa çıktığı söyleyen Bilici, ihlallerin önlenebilir olduğunu vurgu yaptı.

‘Hapishanelerdeki ölümlerin sorumlusu devlettir’

Hapishanelerde değişik biçimlerde hak ihlallerin arttığını söyleyen Bilici, 282’si ağır 721 hasta mahpus bulunduğunu ve tedavi edilmediğini söyledi. Hükümet yetkililerine konu ile ilgili mevzuat değişikliği çağrısında bulunan Bilici, “Hapishanelerde bu güne dek yaşanan onlarca ölümün ve bundan sonra yaşanacak ölümlerin sorumlusu,  devlettir” dedi.

6 ayda 33 kadın katledildi

Kadına ve çocuklara yönelik şiddet artış göstererek, 2015 yılının ilk 6 ayında bölgemizde yine vahim bir tablo ile açığa çıktığını söyleyen Bilici, 6 ayda aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu 33 kadın katledildiğini, 13 kadın ise cinsel istismara maruz kaldığını söyledi. Yine 12 çocuk katledildiğini, 7 çocuğun ise cinsel istismara maruz kaldığını belirtti.

Raporda yer alan bazı ihlal verileri şöyle:

*Polis ve jandarma tarafından öldürülen ve yaralananlar: 7 Ölü, 10 Yaralı

*Köy korucuları tarafından öldürülen ve yaralananlar: 2 yaralı

 *Resmi hata ve ihmal sonucu ölüm/yaralanmalar: 7 ölü, 1 yaralı

 *Kadın intiharları: 17 intihar, 4 teşebbüs

 *Çocuk intiharları: 15 intihar,  1 Teşebbüs

 *Şüpheli Polis/Asker ölümleri: 9 Ölü, 1 yaralı

 *Gözaltına alınanlar: 227’si çocuk 1443 kişi

 *Tutuklananlar: 21’si çocuk 325 kişi

 *İşkence ve kötü muamele: 130

 *Toplumsal olaylara müdahale: 44 yaralanma/darp

 *Soruşturma, dava ve cezalara maruz kalan kişi sayısı: 332

 *Cezaevlerinde yaşanan ihlaller: 181

 *Ekonomik ve sosyal haklara yönelik ihlaller: 770

*Toplam İhlal sayısı: 6912

Raporun tamamını okumak için tıklayınız. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında