Taksim Dayanışması: Niyetinizin farkındayız, aklınızdan geçirmeyin

Taksim Dayanışması, Danıştay'ın Gezi Parkı’yla ilgili geçen yıl verdiği iptal kararını kaldırması üzerine bir araya geldi. Dayanışma, karar düzeltmeye dayanak oluşturan maddenin yürürlükten kaldırıldığını belirtti.

Danıştay 6. Dairesi, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasını da içeren imar planlarına ilişkin geçen yıl verdiği iptal onama kararını oyçokluğuyla kaldırmıştı. Taksim Dayanışması, iptal kararını bozuzlması üzerine bugün bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında “Bu ‘karar düzeltme’ kararı, iktidarın,  siyasi ve doğal tarihi ve kültürel varlıklarımızın yağması üzerinden sürdüğü kısa vadeli ekonomik çıkarları uğruna neleri göze aldığının ve yargı üzerindeki baskısını nasıl gerçekleştirdiğinin gerçek bir kanıtı niteliğindedir” denildi.

Taksim Dayanışması, proje Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karar düzeltme taleplerine dayanak oluşturan kanun maddesinin gerektirdiği şartları karşılamadığı gibi, söz konusu maddenin başvurudan önce yürürlükten kaldırılmış  olduğunu belirtti.

“Gezi parkı dünyanın koruması altında”

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında Taksim Dayanışması adına konuşan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, “Alanında uzman kişiler tarafından düzenlenmiş bir bilirkişi raporu, alanında uzman olmayan kişiler tarafından işlevsizleştirilmeye çalışılmıştır. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı artık sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin ve hatta bütün dünyanın koruması altındadır. Niyetinizin farkındayız, aklınızdan dahi geçirmeyin” dedi.

“Sürecin aleyhimizde sonuçlanması imkanı yok”

Toplantıda bir gazetecinin "Hukuki süreç sizin açınızdan müspet sonuçlanmazsa tavrınız ne olur, Taksim Dayanışması'nın yeni bir çağrısı olur mu?" şeklindeki bir sorusuna Mücella Yapıcı, "Taksim Dayanışması'nın çağrısı artık herkesin çağrısıdır. Biz hem hukuki hem de yurttaş olarak görevimizi, kamusal sorumluluğumuzu, her türlü baskıya rağmen yerine getirmekte bir dakika bile tereddüt etmeyiz" diye yanıtladı. Aynı soruyu Can Atalay ise "Bu sürecin aleyhimizde sonuçlanması imkanı yoktur. Durum çok açıktır. Bunun aleyhimize sonuçlandığı bir Türkiye başka bir ülkedir. Onunla ilgili ne yapılacağı bambaşka bir konudur" diye yanıtladı. Öte yandan basın toplantısını CHP Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel ile çok sayıda Taksim Dayanışması üyesi izledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu kararın oluşturulma biçim ve amacı Karadeniz yaylalarını kalkınma söylemi altında maden şirketlerinin yağmasına açan ve kitlesel turizme kurban etmeyi amaçlayan yeşil yol projesinden, 3. Köprü ve 3. Havalimanı’ndan,  Haydarpaşa Projesinden, Tarlabaşı projesi, Galataport, Haliçport, Okmeydanı ve Emek Sinemasının dönüşümünden, kısaca; yaylalarımıza, ormanlarımıza, derelerimize, sokaklarımıza, meydanlarımıza yönelik sayısızca saldırıdan bağımsız değerlendirilemez.”

 “Bizler; 3-5 ağacımızla, arzumuzla, fikrimizle, insan olma hasretimizle, umudumuzla, direnişimizle; forumlarda, derneklerde, odalarda, sendikalarda, parklarda, sokaklarda, meydanlarda, Soma’da, Lice’de, İkizdere’de, Amasya’da, Artvin’de, Akkuyu’da, Sinop’ta Sao Paulo’da birlikte nefes aldığımız her yerde, dayanışma ve mücadeleye devam ediyoruz.”

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında