Sarkozy ve Hollande katıldıkları törende Türkiye'ye yönelik mesajlarını tekrarladı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışının iki güçlü adayı Sarkozy ve Hollande, 24 Nisan’da Ermeni Soykırımı kurbanlarının anıldığı Paris'teki törene katıldı. İki lider yaptıkları konuşmada anayasa mahkemesi tarafından iptal edilen 'inkâr yasası'nı yeniden gündeme getirme sözü verirken Türkiye'yi Ermeni Soykırımı'nı tanımaya davet etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti lideri Francois Hollande, Paris'te, 1915 kurbanları için düzenlenen törene ayrı ayrı katıldılar.

Önümüzdeki ay Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yarışacak iki rakip Sarkozy ve Hollande, yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan yasa tasarısının tekrar Fransa Parlamentosu'nda getirilmesi sözünü verdi.

Paris’in merkezinde bulunan Gomidas Anıtı önünde gerçekleştirilen törenlere ilk olarak Sosyalist aday Francois Hollande katıldı.

24 Nisan 1915’te Ayaş’a götürülen Ermeni aydın ve sanatçıların arasında yer alan Etnomizkolog Gomidas Vartabed, buradaki zulümden kurtulmasına rağmen akıl sağlığını yitirmiş ve bu sebeple Ermeni etnik müziğinin en önemli ismi olarak tarihe geçecekken 1915’in simgesi haline dönüşmüştü.

'TÜRKİYE KABUL ETMELİ'

Yaklaşık 15 dakikalık bir konuşma yapan Hollande, soykırım kurbanlarına ithaf ettiği konuşmasında, Türkiye'nin 1915’te yaşanılanları soykırım olarak kabul etmesi gerektiğini ifade etti.

Hollande'ın ayrılmasından kısa bir süre sonra törene katılmak üzere bu kez alana Sarkozy geldi ve o da Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’nı kabul etmesi gerektiğini söyledi.

'İNKÂR YASASI YENİDEN'

Sadece seçimler kapsamında aday olarak değil cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu törene katıldığını ifade eden Sarkozy, yeniden göreve seçilmesi halinde Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen inkar yasasını zaman kaybetmeden Haziran ayı içersinde bir kez daha parlamento gündemine taşıma sözünü verdi. Sarkozy konuşmasında, ''Bir ülkenin büyüklüğü nüfusuyla değil, geçmişine bakma cesaretiyle ölçülür'' ifadesini de kullandı.

İki liderin konuşmaları, törene katılanlarca memnuniyetle karşılandı ve uzun süre alkışlandı.

Sarkozy’nin Ermenistan’a ziyareti sırasında söz verdiği ve çıkarılması için önemli bir çaba sergilediği soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısı parlamentoda oy birliğiyle kabul edilmesine rağmen Fransız Anayasa Konseyi tarafından insan hakları temel değerlerine ters düştüğü gerekçesiyle iptal edilmiş ve Sarkozy yasayı seçimlerden sonra tekrar gündeme getireceğini belirtmişti. Yasayı destekleyen Hollande ise, yasayı bir adım daha ileri götürerek cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, Ermeni Soykırımı’nı tanımanın Türkiye'nin AB üyeliği için ön koşul haline getirilmesini sağlayacağı ve Paris'te 1915 olaylarıyla ilgili bir soykırım müzesi kuracağı vaadinde bulunmuştu.

TÜRKİYE'DEN JET YANIT

İki liderin bu açıklamalarına Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan anında yanıt geldi.

Yapılan yazılı açıklamada 'ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil ettiği' bildirildi.

Tarihin farklı emeller ışığında siyasileştirilmesinin talihsizlik olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Peşin hükümlü ve ayrımcı tavırlarla ne adalete ne tarihin doğru anlaşılmasına hizmet edilebilir. Önde gelen Fransız siyasetçilerinden beklenen, nefreti körüklemek değil, bilgi temelinde ve devlet adamı sorumluluğuyla hareket ederek Türklerle Ermenilerin birlikte adil hafızaya ulaşmalarını destekleyici mesajlar vermeleridir.

İlgili ülkeler arasında çözüme kavuşturulması gereken bir konuda dışarıdan yapılan suni dayatmalarla sonuç alınması mümkün değildir. Bu nitelikte açıklamalar bölgede barış ve huzurun tesisi gayretlerine de sekte vurmaktadır.'