Yerevan'da Süryani soykırımı anıtı açılıyor

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bugün Süryani soykırım anıtının açılışı yapılacak. Anıtın açılış törenine Avrupa, Amerika, Rusya, Gürcistan ve Avustralya’dan Süryanilerin katılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl da Avusturalya'da büyük bir Süryani Soykırımı anıtının açılışı yapılmıştı. Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi Başkanı Sabri Atman yakın zamanda Ermenistan Parlamentosu'nda da soykırımın tanınacağına dair inancını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Avusturalya'da da büyük bir Süryani Soykırımı anıtının açılışı yapılmıştı.

Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi Başkanı Sabri Atman, Yerevan Belediyesinin şehrin en işlek meydanlarından birine Süryani soykırım anıtı dikme kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve çok yakında Ermenistan Parlamentosu’nun Süryani soykırımını kabul edeceğine olan inancını dile getirdi.

Bundan bir kaç ay önce aralarında Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi’nin de bulunduğu 100 civarında kuruluş ve soykırım konusunda araştırmaları ile tanınan uzman, Ermenistan Cumhurbaşkanına bir mektup göndererek Süryani soykırımının kabul edilmesini istemişti. Ancak öneri yeterli sayıda milletvekilinin imzalamaması nedeniyle parlamentoda oylanamamıştı.

Atman, yeterince hazırlık yapılmadığı için Süryanilere soykırımının Ermenistan parlamentosundan geçmediğini belirtti ve önümüzdeki günlerde konunun yeniden parlamentonun gündemine geleceğini söyledi.

Ermenistan Parlamentosu’nun Süryanilere yapılan soykırımı er ya da geç kabul edeceğinden kuşkusu olmadığını belirten Atman, Türk devletine de Ermeni ve Süryanilere yapılan soykırımı kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Dünyanın her tarafında soykırımını inkâr edenlerin birbirlerinin kopyaları olduğunu, Ruanda’da soykırımını inkâr eden Hutuların kullandıkları retorik ve argümanların aynısının Türkiye tarafından kullanıldığını anlatan Atman şöyle konuştu: “Ancak yaşadığımız çağda soykırım gibi ağır bir yükü sırtında taşıyan Türkiye’nin uygar bir dünyada yeri yoktur. Türkiye’yi yönetenler İttihat ve Terakki geleneğini bırakmalı, tarihiyle yüzleşmeli ve soykırım mağduru halklardan özür dilemelidirler. Soykırıma uğrayan halkların torunları olarak inkârcı zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu mücadelede de yanlız değiliz. Demokrasi ve insan haklarından yana olan Kürtler, Türkler, Araplar, Lazlar, Aleviler ve diğer etnik kökenden gelen tüm insanlar bizden yanadır. Bu yüzden güçlüyüz. Bu mücadeleyi biz kazanacağız. Çünkü onlar haksız, biz haklıyız”.