Bilirkişi, mülkiyet gaspına fatura çıkardı

Zincirlikuyu’da Ermeni bir ailenin el konulan arazisi üzerine inşa edilen lüks konutlarla ilgili davada bilirkişi raporu çıktı. Arazinin Hazine’ye tescilini hatalı bulan bilirkişi aileye 112 milyon 680 bin tel tazminat ödenmesi gerektiği görüşünde. Son sözü mahkeme söyleyecek.

İstanbul Zincirlikuyu’da Harutyun Zinciryan’a ait arazi 1967 yılında, İstanbul Defterdarlığı’nın başvurusu üzerine Hazine adına tescillenmişti. Tescilin ardından Beşiktaş Belediyesi’ne devredilen arazi üzerinde şimdilerde lüks konutlardan oluşan bir site var. Zinciryan’ın varisi, tapu tescilinin hukuksuz olduğu iddiasıyla dava açmıştı. Mahkeme, söz konusu arazi ve yapılan işlemlerle ilgili olarak bilirkişi raporu istedi. Bilirkişi hazırladığı raporda, tescil işleminin hatalı olduğunu belirterek tazminat için hesap çıkardı. Bilirkişi 112 milyon 680 bin TL tazminat verilmesi gerektiğini tespit etti. 

Dava dosyasına göre Harutyun Zinciryan, İstanbullu bir Ermeni. Beşiktaş Ulus’ta ailesinden kalma bir arazisi var. Ancak 1967 yılının Nisan ayında, İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü, Beşiktaş Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak, arazi sahibinin dedesi olan Aleksan’ın ‘firari eşhastan’ olduğunu iddia ederek,  taşınmazın Hazine adına tescillenmesini istedi. Müdürlük de işlemi gerçekleştirmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Yazıdan iki ay sonra yeniden tapu müdürlüğüne yazı yazılarak ‘acilen’ devir işleminin yapılması ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yazı beklenmesine gerek olmadığı belirtildi. Tapu Müdürlüğü de tescil işlemini gerçekleştirdi. Olaydan dört yıl sonra Zinciryan, iptal davası istedi ancak mahkeme davayı reddetti. Tapuda müdür değişince yeni gelen müdür tapunun eski haline gelmesi yönünde rapor bildirip mahkemeye başvurdu ancak mahkeme davayı reddetti. 

Davanın reddinin ardından, Hazine araziyi Beşiktaş Belediyesi’ne devretti. Beşiktaş Belediyesi ise söz konusu araziyi 21 Milyon TL’ye Ulus Vadi İnşaat’a sattı. Arazinin üzerinde şimdilerde Ulus Vadi Konakları adıyla lüks konutların yer aldığı bir site var.

Ancak Zinciryan’ın varisleri, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, tazminat talep etti.  Mahkeme, 2015 Ocak ayında bilirkişi oluşturarak söz konusu tapu işlemleri ve tazminat talebinin incelenmesini istedi. Bilirkişinin raporu dava dosyasına ulaştı.

‘Kanunu 111 yıl öncesi için uygulamışsınız’

Bilirkişi raporuna göre, tapuya el konulma süreci hatalı.  1967’de tapu sahibi Harutyun Zinciryan’ın dedesi ‘firari eşhastan’ (kayıp kişi) olarak tespit edilerek araziye el konulmuştu. 1915’te Ermenilerin mülklerine devlet tarafından el konulmasını kolaylaştırmak için çıkartılan  ‘Firari eşhas’la ilgili kanun hükümleri uygulanmıştı. Bilirkişi,  Zinciryan’ın söz konusu dedesinin 1856’da vefat ettiğini, Hazinenin, 1915’te çıkartılan kanun hükümlerini 111 yıl geriye işlettiğini tespit etti.

Büyük fatura çıktı

Bilirkişi, söz konusu işlemin hatalı olduğun tespitinin ardından, tazminat hakkının doğduğunu belirterek, varislere ödenmesi gereken tazminatı da hesapladı. Bölgede yapılan incelemeler ve hesaplamalar doğrultusunda, mahkemenin açıldığı 2011’e kadar olan tazminat değerinin 112 milyon 680 bin TL olması gerektiğine hükmetti.

Mahkemenin kararını, bilirkişi raporu doğrultusunda vermesi durumunda, devlet son zamanların en büyük tazminatlarından biriyle karşı karşıya kalacak. 

Kategoriler

Toplum

Etiketler

mülk gaspı


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.