Ermenistan’ın yeni Anayasa taslağı hazır

Ermenistan'da Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu, anayasa taslak metnini kamuoyuna sundu. 7 ana bölümden oluşan yeni anayasa, Ermenistan'ın parlamenter sisteme geçmesini öngörüyor.

Taslakta cumhurbaşkanının görev süresi bir dönemle sınırlandırılırken, sürenin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması hedefleniyor. Reformlar, cumhurbaşkanının bir siyasi parti üyesi olmasını yasaklıyor. 

Taslak kabul edilirse cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulan "Seçim Kurulu" tarafından seçilecek. Adayın cumhurbaşkanı seçilmesi için, kurul üyelerinin dörtte üçünün oyunu alması gerekecek.

Yargı bağımsızlığı için adım 

Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu üyesi Yerevan Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü Dekanı Gagik Ghazinyan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni anayasa taslağının parlamenter sistem baz alınarak oluşturulduğunu ve taslağın yargı sistemiyle ilgili değişiklikleri de içerdiğini söyledi. Yapılması planlanan değişikliklerin, mahkemelerin bağımsızlığını ve hesap verilebilirliğini sağlamlaştırmak adına önemli adımlar olduğunu vurguladı.

Müzakereler devam ediyor

Yeni anayasa için müzakereler Temmuz sonuna kadar devam edecek. Görüşmeler sonrasında taslak, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a sunulacak. Sarkisyan’ın taslağı onaylaması halinde yeni anayasa, Ağustos’ta mecliste görüşülecek.



Yazar Hakkında