Barış Uzun: İslam'ın sosyal adaletçi yönünü öne çıkartıyorlar

Marksist.org, 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkacak olan Antikapitalist Müslüman Gençler ile ilgili Barış Uzun ile söyleşi yaptı. Çağrıyı destekleyen AltÜst dergisi yazarlarından Barış Uzun, eylemde Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça pankartlar taşınacağını belirtirken, 'müslüman kimliği ile sosyal adalet mücadelesi arasında' bir bariyer olmadığını ifade etti.

Sosyal paylaşım ağlarında örgütlenen ve kendilerini 'Antikapitalist Müslüman Gençler' olarak tanımlayan grup, Taksim'de kutlanacak bu yılki 1 Mayıs'a katılacaklarını açıkladı. İçinde ayet ve hadislere de yer verilen bir çağrı metni yayımlayan gençler, 1 Mayıs günü Fatih Camii'nde buluşacak. Burada, Esenyurt'ta bir alışveriş merkezinin şantiyesindeki çadırlarda çıkan yangında yanarak ve Erzurum'da gölette boğularak ölen işçilerin gıyabında cenaze namazı kılınacak. Ardından da kutlamaların yapılacağı Taksim'e yürünecek.

Grup, çağrısını yayınladığından beri hem muhalif yayın organlarında hem de ana akım medyada kendisine sıkça yer buldu.

Marksist.org, Antikapitalist Müslüman Gençler'in çağrısını destekleyenlerden AltÜst dergisi yazarı Barış Uzun'a sorularını yöneltti:

Bazı yayınlara göre Müslüman gençler ilk kez 1 Mayıs'a katılıyor. Bu doğru mu? Daha önce 1 Mayıs'a hiç katıldınız mı?

Barış Uzun: Daha evvel kendisini müslüman olarak tanımlayan ve 1 Mayıs'a katılan insanlar elbette olmuştur. Zira emekçi kitlelerin, sendikalı işçilerin dindarlıkla aralarında bir mesafe yok; bazı sosyalistlerin kafasında var. Lakin kimliğini İslam dairesi içinde tanımlayan insanların bu kimliği öne çıkararak İslam'ın sosyal adaletçi mesajları eşliğinde bir çağrıda bulunması hiç kuşkusuz bir ilk.

Neden farklı inançlardan emekçilerle birlikte, karma bir şekilde yürümek yerine Müslümanlar olarak ayrı yürümeyi tercih ediyorsunuz?

B.U.: Burada bir ayrıksılık yok. Yine farklı inançlardan inanlarla birlikte yürünecek. Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça dövizler olacak. Burada esas amacın müslüman kimliği ile sosyal adalet mücadelesi arasında inşa edilen suni bariyerleri yıkmak olduğunu söyleyebiliriz. Bir müslüman bunun için ilhamını Kur'an ve resulden alabilir; marksist olmak bir amentü ilkesi değil. Aksi müslümanlar açısından acıklı olacaktır. Çünkü bir dinin zulüm ile ilgili, hürriyet ile ilgili açlar ve yoksullar ile ilgili söylediği bir söz yoksa, o din sadece ağızda çiğnenen mistik bir afyon sakızıdır. İslam ise böyle bir din değil. Muhafazakârrlaşmanın salgın hastalık hâline geldiği bir toplumda bunu vurgulamak hayati bir görevdir.

Antikapitalist Müslüman Gençler 1 Mayıs'ta neyi öne çıkarıyor?

B.U.: Aslında öne çıkartılanlar çağrı metninde yer alıyor ama sözün özü şeklinde şunu dile getirerek noktalayayım: Anti-kapitalist müslüman gençler İslam'ın sosyal adaletçi yönünü öne çıkartıyor.