Selina Doğan: Meclis içtüzüğü değişsin, cinsiyetçi ifadeler yasaklansın

CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, Arınç'ın "Bir kadın olarak sus" sözlerinin ardından, Meclis'teki cinsiyetçi tepkilerin son bulması için İçtüzük'te değişiklik yapılarak cinsiyetçi ve ırkçı ifadelerin yasaklanmasını istedi.

CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapılarak “kaba ve yaralayıcı” sözler gibi “cinsiyetçi ve ırkçı” ifadelerin yasaklanmasını istedi.

CHP’nin çağrısıyla dün toplanan Meclis’te hükümet adına konuşan Bülent Arınç, HDP'li Nursel Aydoğan'a "Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus” demişti.

Arınç’ın sözlerinin ardından CHP ve HDP’nin kadın vekilleri mecliste basın toplantısı düzenleyerek, Bülent Arınç’ı özür dilemeye çağırmıştı.

Bülent Arınç ise, akşam saatlerinde twitter üzerinden yaptığı açıklamada sarf ettiği sözleri sahiplenmiş; açıklamanın “Meclis disiplini gereği söylenmiş” olduğunu savunarak, "HDP'li vekiller şov yapıyorlar, hedef saptırıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

Arınç’ın sözlerine tepki büyürken, CHP vekili Doğan’dan Meclis’te kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemlerin son bulması için bir öneri geldi.

“Kadına karşı bakış açısı artık herkesin malumu olan Arınç yine bizi şaşırtmadı. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'a ‘Sus hanımefendi sus, bir kadın olarak sus!’ ifadesini kullanabilen Arınç, kadına karşı sorunlu olan kafa yapısının değişmeyeceğini gösterdi” diyen Doğan, TBMM İç Tüzüğü’nün Genel Kurulda kaba ve yaralayıcı sözler söyleyenlerin uyarılmasını, buna rağmen temiz bir dil kullanmamakta ısrar edenlerin kürsüden ve gerekirse birleşimden çıkarılmasını öngördüğünü hatırlattı.

Doğan’ın açıklaması şöyle:

“İç tüzükte yer alan “Kaba ve yaralayıcı sözler” ifadesi başta Arınç olmak üzere bazı siyasetçiler için yeterli gelmiyor. Bunun için İçtüzük değişikliği yapılarak “cinsiyetçi” ve “ırkçı” söylemler de buna eklenmeli.

“Bu ifadelerin İç tüzüğe girmesi toplumsal cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi dilin siyasi söylemlerde inşası açısından büyük önem taşımaktadır. Konunun takibi hususunda ısrarlı olacağım.”



Yazar Hakkında