Victor Jara'nın katilleri 42 sene sonra yargı önünde

Şilili müzisyen, tiyatro yönetmeni ve Komünist Parti üyesi Víctor Jara’yı 1973 darbesi sırasında işkence ederek öldüren on subay yargılanacak.

Hakim Miguel Vazquez, müzisyen Victor Jara’nın kaçırılması ve işkence edilerek öldürülmesiyle ilgili olarak 10 subayı cinayetten yargılayacak. 

Jara’nın eşi Joan Turner Jara, işkenceci subaylara yöneltilen suçlamaların, nihayet “Bir umut mesajı” olduğunu ifade ederken, Victor için beliren umudun, darbenin diğer kurbanları için de adalet getireceğini umduğunu söyledi. 

Şüpheli subaylardan dördü, kendi istekleriyle teslim oldu. Diğerlerinin de kısa zamanda tutuklanması bekleniyor. 

Şili’de, 11 Eylül 1973’de General Augusto Pinochet tarafından gerçekleştirilen CIA destekli askerî darbe sırasında seçilmiş devlet başkanı Salvador Allende öldürülmüş, binlerce sol görüşlü ve sosyalist de, işkence edilerek öldürülmüş ve kaybolmuştu. Darbe sırasında tutuklanan ve stadyuma toplanan sol görüşlüler içerisinde olan Víctor Jara işkence edildikten sonra 44 kurşun ile infaz edildi.  

Şili Hakikat ve Adalet Komisyonu, 1973-1990 arasındaki Pinochet diktatörlüğü sırasında, 3095 kişinin öldürüldüğünü, bunların 1000’inin kayıp olduğunu açıklamıştı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

darbe Pinochet Şili


Yazar Hakkında